logo

Víkendové výjezdy ZZS Olomouckého kraje ve znamení úrazů, intoxikací a agrese, kde hrál hlavní roli alkohol

Olomoucký kraj - 19.12.2016

Posádky Zdravotnické záchranné služby Olomoucké kraje měly o pomalu končícím víkendu opravdu napilno. V dlouhodobějším hledisku sledovaného nárůstu každodenních výjezdů překračující hranici stopadesáti výjezdů, se k těm víkendovým do statistik zapíše výrazněji nárůst úrazů spojených s alkoholem.

Bohužel se posádky v terénu v některých chvílích ocitly doslova za hranicí bezpečnosti, několikrát čelily nejel slovním útokům na hraně fyzického napadení, dokonce i bránění v ošetření zraněných a podobných excesů. Zarážejícím číslem jsou bezesporu více jak čtyři desítky vážnějších událostí, při kterých zdravotníci ošetřovali tržné rány, úrazy končetin, hlavy, otřesy mozku, ale i pády cyklistů nebo dopravní nehody s účastí chodců.

Nemalé číslo víkendových výjezdů také doplňují napadené osoby při různých společenských setkání, bohužel i zde v drtivé většině hlavní roli sehrál alkohol. Smutnou bilanci událostí s alkoholem doplňuje intoxikace alkoholem u mladé nedávno zletilé dívky na Olomoucku. Předvánoční domácí zabijačky se i v letošním roce neobešly bez zranění. Na Jesenicku vyjížděly posádky ke dvou událostem, přesněji ke ztrátovému poranění prstu horní končetiny a v druhém případě k řeznému zranění, taktéž v oblasti horní končetiny nevážného charakteru.

Sumarizace událostí v číslech:

Výjezdy spojené s alkoholem 37 – většina úrazy HK, DK, hlavy

Výjezdy spojené s napadením či potyčkou 11

Výjezdy spojené s úrazy chodců a cyklistů 4

Lucie Mikisková, DiS. tisková mluvčí ZZS OLK