logo

Nová speciální sanitka jihomoravské záchranky poprvé v akci, když transportovala morbidně obézního pacienta

Jihomoravský kraj - 18.1.2017

ZZS Jihomoravského kraje v pátek 13.1.2017 poprvé „naostro“ využila speciálně upravený sanitní vůz pro převoz morbidně obézních pacientů. Muže s hmotností víc jak 250kg transportoval tým složený z lékaře (zaměstnance ZZS a ARO nemocnice Ivančice) a 2 záchranářů z oddělení ARO oblastní nemocnice k vyšetření na plicní kliniku do FN Brno a zpět. Transport proběhl bez komplikací.

Tato upravená sanitka je primárně určená pro transport pacientů s vysoce nebezpečnou nemocí, zároveň je však vybavena speciálními hydraulickými nosítky o vysoké nosnosti, u kterých je možné i zvětšit ložnou plochu. Díky tomu může ZZS JMK provádět bezpečné transporty pacientů i s velmi vysokou tělesnou hmotností. Sanitka významnou měrou zlepší bezpečnost i komfort nejen přepravovaného pacienta, ale i výjezdové skupiny. Dále je sanitní vůz vybaven filtrací vzduchu z ambulantního prostoru. Tato funkce zatím nemusela být využita.

ZZS JMK má XXL sanitní vůz k dispozici od prosince 2016. Jeho pořizovací cena byla 5.537 tisíc Kč a byl financován z krizových peněz a příspěvku Jihomoravského kraje.

Tiskové oddělení ZZS JMK