logo

Záchranáři na Bruntálsku ošetřovali ženu a dítě intoxikované oxidem uhelnatým

Moravskoslezský kraj - 24.1.2017

Zdravotnická záchranná služba zasahovala v sobotu 21. ledna večer u případu otravy oxidem uhelnatým na Bruntálsku. Operační středisko ZZS bylo kontaktováno po dvacáté hodině z obce Malá Morávka. Nahlášen byl zhoršující se stav nevolnosti u třiadvacetileté ženy s bolestí hlavy, poruchou zraku a křečemi v končetinách. Příznaky nevolnosti mělo jevit také tříleté dítě. Na místo byla vyslána posádka rychlé lékařské pomoci z Rýmařova.

Bezprostředně po vstupu do obytných prostor se rozezvučel alarm detektoru CO, který je součástí výbavy posádek ZZS. Přístroj ukazoval nebezpečné hodnoty oxidu uhelnatého v místnosti. Záchranáři proto ihned zajistili odsunutí všech osob z rizikového prostoru na chodbu a postižených následně do sanitního vozidla. Přivolána byla zároveň lékařská posádka a vzhledem k přítomnosti nebezpečného plynu také hasiči.
Záchranáři zahájili poskytování přednemocniční neodkladné péče ženě, jejíž stav se po podání kyslíku a léků podařilo výrazně zlepšit. Ošetření vyžadoval i tříletý chlapec, u něhož posádky rovněž detekovaly zasažení oxidem uhelnatým.
Oba pacienti byli následně transportováni do krnovské nemocnice a předáni na tamním urgentním příjmu a dětské ambulanci.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK