logo

Ředitel olomoucké záchranky Petr Hubáček vyjednal s vedením společnosti ATE náhradní vrtulník pro obyvatele Olomouckého kraje

Olomoucký kraj - 10.2.2017

Ve čtvrtek 9.února 2017 přicestoval ředitel ZZS Olomouckého kraje Petr Hubáček, na základě přecházející nabídky, na pracovní setkání s vedením společnosti AIR – TRANSPORT EUROPE, spol. s r.o., výhercem tendru na poskytovatele vrtulníku pro leteckou zdravotnickou záchrannou službu Olomouckého kraje, do sídla společnosti v Popradě.

Posláním a hlavním cílem pracovní cesty ředitele ZZS OK Petra Hubáčka byla snaha vyjednat záložní vrtulník pro obyvatele Olomouckého kraje. Několikahodinová společná diskuze k budoucí čtyřleté spolupráci přinesla velmi kladné výsledky, které směřují k zajištění maximální souhry, bezpečí a udržení priorit společných cílů. Zejména pak ukončila doposud spekulativní diskuze o náhradním vrtulníku na základně v Olomouci. Jak zaznělo přímo z úst ředitele společnosti ATE pana Milana Hoholíka, souhlasí s požadavkem ředitele Hubáčka a můžeme již v příštím týdnu očekávat přílet kompletně připraveného vrtulníku, včetně zástaveb k instalaci zdravotnického vybavení pro naše posádky v Olomouci.

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=kHVpFyp1IL4

Během pracovního setkání obě strany diskutovaly také nad dřívější nastalou situací, při které došlo na základě vyhodnocení možných rizik a zajištění maximálního bezpečí pro posádku i transportovaného pacienta k rozhodnutí o ukončení letu s bezpečným přistáním. Poohlédnutí směřovalo i na přísný mediální pohled a dopovězení otázek, zda byla dostatečně vysvětlena vzniklá problematika týkající se podobných typů závad v minulých letech, a to napříč celým spektrem stávajících či předchozích poskytovatelů letecké zdravotnické záchranné služby v Olomouckém kraji i v celé České republice.

Obě strany se závěrem dohodly také na společném „OPEN DAY“ v příštím týdnu (termín bude ještě upřesněn) v sídle letecké záchranné služby v Olomouci a prezentaci dalších inovativních kroků, jako například možnosti moderních způsobů komunikace, zajištění technologie pro noční vidění a dalších. Rovněž zde bude poskytnut prostor pro dotazy z řad médií i široké veřejnosti na aktuálně z tendru ministerstva zdravotnictví vysoutěžený stroj typu AGUSTA 109K2 a odbornou prezentaci jeho kladů obzvláště při zásahu v terénu, prostoru pro zasahující posádku, možnosti přeškolení pro bezpečnější způsob záchrany osob pomocí navijáků a další.

Lucie Mikisková, DiS. tisková mluvčí ZZS OLK