logo

Prezident ČR Miloš Zeman dostal v Hradci Králové plyšovou postavičku Kryštůfka záchranáře

Královehradecký kraj - 19.2.2017

V rámci své pracovní cesty v Královéhradeckém kraji navštívil v pátek 17.2. prezident republiky základnu letecké záchranné služby v Hradci Králové. Po příjezdu k hangáru LZS  Miloše Zemana v doprovodu hejtmana Jiřího Štěpána přivítali lékařský náměstek ředitele královéhradecké záchranky Libor Seneta a Daniel Tuček, místopředseda představenstva DSA, a.s.

Následovala prohlídka záchranářského vrtulníku EC 135 T2+ se kterým létají Královéhradečtí záchranáři. Vrtulník, vyráběný společností Airbus Helicopters (dříve Eurocopter), patří mezi nejmodernější stroje ve své kategorii a tvoří páteř záchranářských vrtulníků v celé Evropě. Jeho přednosti ocenil prezident republiky zejména ve srovnání s druhým představeným vrtulníkem, AS 355 N který je o generaci starší a ve službách záchranářů v ČR létal na přelomu tisíciletí.

Potom následovalo krátké představení práce a vybavení Biohazard týmu ZZS KHK, jehož úkolem jsou zejména zásahy u pacientů s vysoce infekčními onemocněními. Po prohlídce nejmodernější sanitky ze svého vozového parku, připravili záchranáři prezidentu republiky dvě praktické ukázky své práce. Nejprve na krátkém scénáři simulované srdeční zástavy předvedli postup  základní neodkladné resuscitace s využitím automatizovaného externího defibrilátoru. Tyto přístroje dokáží v rukách laických zachránců, tzv.first responderů, zachránit lidský život často ještě před příjezdem nejbližší posádky zdravotnických záchranářů. Proto na výuku laiků v provádění první pomoci s jejich využitím klade ZZS KHK velký důraz. Ročně naši lektoři vycvičí řádově několik set first responderů, a jejich využívání v praxi přináší první výsledky v podobě záchrany životů nemocných, stižených  mimonemocniční náhlou zástavou srdce a krevního oběhu. Vrcholem ukázek bylo předvedení speciálních leteckých činností posádkou letecké záchranné služby. Letečtí záchranáři předvedli zásah u  nemocného v nepřístupném terénu prostřednictvím slanění z vrtulníku a dopravy záchranářů a zraněného v podvěsu pod vrtulníkem.

Po shlédnutí ukázek se Miloš Zeman spolu s ostatními odebrali k diskusi s přítomnými záchranáři. V průběhu debaty prezident i hejtman vyjádřili přesvědčení, že v práci letecké záchranné služby je na prvním místě kvalita a bezpečnost jejího poskytování a nelze se orientovat pouze na cenu. Záchranáři se v diskusi zajímali například o názor hlavy státu na problematiku sociálních a společenských okolností práce zdravotnické záchranné služby, jejího vysokého vytížení v rámci Integrovaného záchranného systému nebo možnost snížení věkové hranice pro odchod záchranářů do důchodu. Miloše Zemana naopak zajímal mimo jiné názor záchranářů na uplatnění soukromých nebo státních provozovatelů vrtulníků, mimo jiné i proto, že v Hradci Králové máme dlouhodobou zkušenost s prací obou inkriminovaných sektorů.

Na závěr návštěvy předali představitelé ZZS KHK a DSA prezidentu republiky drobné dárky, mimo jiné např. plyšovou postavičku Kryštůfka záchranáře.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK