logo

VIDEO: V Petrovickém tunelu na Náchodsku narazil osobní vlak do uvolněného kamene ze svahu a vykolejil. Na místě bylo zhruba 30 zraněných, vše naštěstí v rámci cvičení TUNEL 2017

Královehradecký kraj - 27.4.2017

Složky integrovaného záchranného systému (IZS) Královéhradeckého kraje cvičily dne 26. dubna 2017 vzájemnou spolupráci a koordinaci při železniční nehodě s vyšším počtem zraněných osob. K simulované nehodě došlo v Petrovickém tunelu na Náchodsku, kde osobní vlak narazil do uvolněného kamene ze svahu a vykolejil.

„Do připraveného taktického cvičení se zapojilo na 90 hasičů, záchranářů, policistů a členů ostatních složek a organizací. Organizátoři cvičení využili výluku na trati č. 026 v úseku Police nad Metují – Broumov na Náchodsku, která je plánovaná ve dnech 18. až 28. dubna 2017,“ uvedla Martina Žahourková, mluvčí Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje.

K nehodě osobního vlaku, který vezl zhruba 30 cestujících, došlo v Petrovickém tunelu nedaleko železniční zastávky Police nad Metují. Ačkoliv strojvedoucí včas reagoval a použil rychlobrzdu, nezabránil nárazu soupravy do kamene, který se uvolnil ze svahu nad tunelem. Po nárazu motorový vlak vykolejil a došlo k úniku provozních kapalin. Všech 30 cestujících, včetně strojvedoucího, utrpělo různě závažná zranění a jeden na místě zemřel. Právě rychlá pomoc zraněným, jejich roztřídění a evakuace z vlaku byla hlavním bodem cvičení.

V první fázi cvičení hasiči prováděli třídění zraněných metodou START. Zdravotničtí záchranáři se na místě události soustředili na pečlivé roztřídění pacientů podle typu a míry zranění a připravili jejich transport do nemocnice v Náchodě. Hasiči postupně evakuovali z vlaku všechny zraněné, které přenesli do připraveného stanu, kde jim byla poskytnuta přednemocniční neodkladná péče. Policisté na silnici v blízkosti místa události omezili provoz kvůli pohybu většího množství hasičských a záchranářských vozidel.

Všechny zúčastněné složky si procvičily postupy při záchranných a likvidačních pracích, komunikaci mezi sebou, poskytnutí přednemocniční neodkladné péče. Cílem cvičení bylo také prověřit vyrozumění jednotlivých složek IZS a orgánů krizového řízení v případě vzniku mimořádné události. Podobná taktická cvičení probíhají každý rok na různá témata. V momentě, kdy taková mimořádná událost nastane, budou všechny složky IZS připraveny včas a efektivně zasáhnout.

Zúčastněné složky:

HZS Královéhradeckého kraje,
Policie ČR KŘP Královéhradeckého kraje,
ZZS Královéhradeckého kraje,
Jednotky PO Police n.M.,
Velké Petrovice, Bukovice, Hronov, Velké Poříčí, Náchod,
Krajský úřad Královéhradeckého kraje,
Oblastní nemocnice Náchod,
DZP Náchod,
SŽDC s.o.,
České dráhy, a.s.

Zdroj: HZS Královéhradeckého kraje

Foto: Miroslav Pejšek (oddělení krizového řízení, KÚ KHK)

Autor: Dan Lechmann