logo

Senátoři se v Hradci Králové mohli podívat, jak probíhá předání pacienta z vrtulníku do nemocnice

Královehradecký kraj - 14.5.2017

V rámci výjezdního zasedání Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu Parlamentu ČR v Hradci Králové se ve čtvrtek 11.5. jeho členové mohli na vlastní oči přesvědčit, jak efektivně funguje spolupráce zdravotníků při předávání těžce zraněných nebo nemocných pacientů.

Přímo na střešním heliportu ve Fakultní nemocnici senátoři přihlíželi rychlému překladu z paluby vrtulníku na transportní vozík a následné cestě výtahem přímo na akutní lůžko Oddělení urgentní medicíny. Zatímco zdravotníci předávají nemocného do rukou připravených specialistů, pilot ihned odlétá na základu doplnit palivo, aby byl vrtulník okamžitě připraven k dalšímu vzletu. Efektivita využívání střešního heliportu a časová úspora naplno vyznívá ve srovnání se složitým překladem v případě přistání vrtulníku na záložním heliportu na louce poblíž budovy. Vzhledem k omezené nosnosti střešního heliportu by takováto situace mohla nastat v případě využívání vrtulníků vyšší hmotnostní kategorie, které používá například armáda.

„Naše nemocnice tvoří spolu se Zdravotnickou záchranou službou efektivní a profesionální tým. Díky vysokému lidskému nasazení a technickým možnostem, jako je například přistání na heliportu nebo špičkové vybavení oddělení urgentního příjmu, se nám daří zachránit nejednoho pacienta, jehož životní šance by jinak byly minimální,“ říká prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc., senátor a lékařský náměstek Fakultní nemocnice v Hradci Králové, který celou akci inicioval. Přítomni dále byli:

-prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc., dr. h. c., ředitel FN HK
-MUDr. Jiří Mašek, ředitel Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje
-prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D., náměstek ministra zdravotnictví
-senátoři Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu Parlamentu ČR

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK