logo

Statistické zhodnocení asistence ZZS Olomouckého kraje při půlmaratonu v Olomouci

Olomoucký kraj - 26.6.2017

V návaznosti na získané poznatky a zkušenosti z předchozího, loňského ročníku půlmaratonu v Olomouci, kdy při extrémních klimatických podmínkách v péči zdravotníků zůstalo téměř 120 osob, došlo k navýšení nejen posádek rychlé zdravotnické pomoci na trati závodu, ale i k nárůstu členů ve statickém pracovišti, stanu u startu-cíle zmiňovaného závodu.

Zástupci ZZS Olomouckého kraje se účastnili několika předchozích jednání s organizátory v součinnosti s vyslanci dalších organizací mimo jiné urgentního příjmu FNOL a také soukromé společnosti AGEL. Mezi novinky pro letošní rok patřila mobilní pětice lékařů společnosti AGEL, která se na koloběžkách pohybovala v místech na trati závodu a byla monitorována pomocí geografického softwaru a GPS s údaji přesných poloh okamžitě přenášených na Zdravotnické operační středisko ZZS Olomouckého kraje. Operátor tak měl možnost v návaznosti na akutně požadovanou péči pro závodníky vyslat nejbližší dostupnou zdravotnickou péči, nejen z řad posádek ZZS OK. Operativně byla také předávána informace o počtu osob směrovaných na oddělení urgentního příjmu FNOL. V rámci mobilního stanu ZZS OK, který byl již tradičně umístěn v prostorách startu-cíle závodu, došlo rovněž k navýšení počtu členů zdravotníků ve spolupráci se střední zdravotnickou školou a v pohotovosti pro maratonské večerní hodiny zůstaly všechny čtyři další posádky na výjezdových základnách Aksamitova a Hněvotínská. Důležité je také zmínit desítky dobrovolníků, kteří pod patronací organizující složky vypomáhají během celého závodu

Letošní ročník půlmaratonu v Olomouci lze z pohledu pomoci Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje zařadit mezi ty klidnější. V rámci celého závodního dne prošlo pomocí zdravotníků, tedy osob po kolapsu či různých zranění v podobě odřenin či řezných poranění a jiných, celkem 53 osob. Ve srovnání s loňským rokem je to o více jak polovinu méně závodníků vyžadující ošetření od posádek rychlé zdravotnické pomoci (RZP) na trati nebo v prostoru startu-cíle tedy ve stanu ZZS OK. K další navazující nemocniční péči na odd. urgentního příjmu v Olomouci bylo převezeno celkem pět osob.

Lucie Mikisková, DiS. tisková mluvčí ZZS OLK