logo

Golem má dva bratříčky, budou sloužit záchranářům v dánské Kodani

Svět - 30.9.2017

Pro záchranáře regionu dánského hlavního města Kodaně byly zkonstruovány hned dva moduly hromadného neštěstí, připomínající náš pražský kamion Golem, který má stejné taktické zaměření.

Dánské kamiony HN vznikly jako bezpečnostní reakce na celosvětový trend stále se množících teroristických útoků a metropole Kodaň až dosud na tuto hrozbu nebyla prakticky nijak připravena co se zvláštního materiálního vybavení a logistiky týče.
21950818_1830396493939175_666395903042194551_o
Moduly jsou taženy na stejném podvozku, jako Golem, tedy Mercedes-Benz Actros, oproti pražskému se jedná samozřejmě o nové modely, které mají navíc jednu nápravu. Stejný tahač měl letos přijít jako náhrada starého i k ZZS HMP, ale zatím se tomu tak nestane.

O projekt a výrobu záchranářských kamionů se postaralo hned několik firem, mimo jiné Øgaards Lastvognsopbyg & Hydraulik ApS, Ejner Hessel Brande, Bentzen Autokaross A/S, Ejner Hessel Århus.

Vzhledem k tomu, že se jedná o horkou novinku, představenou před několika dny, berte tento článek jen jako úvodní informaci. Podrobně se těmto speciálům budeme věnovat během několika týdnů.
IMG_3611
I v Dánsku se již za těch několik dní, co vešla ve známost novinka v podobě kamionů – modulů pro HN, stačilo objevit několik hlasů na téma zbytečnosti této techniky a to dokonce ve dvojím provedení (kusech), stejně jako tomu bylo v Praze. Poukazují na skutečnost, že proč pořizovat nemocnice, když v Kodani je to do každého většího zdravotnického zařízení kousek cesty. Bohužel si lidé neuvědomují, že modul pro HN není žádná pojízdná nemocnice, ale jedná se o mobilní zásahové zázemí záchranářů a rovněž velkou polní ošetřovnu, odkud se přepravují již roztřídění, zajištění a ošetření pacienti právě do nemocnic k další péči. Nutno podotknout, že jsou tyto negativní názory v menšině.

Foto a info: Ejner Hessel