logo

Horská služba Beskydy přijde dočasně o chatu na Lysé hoře, nová bude postavena za rok

Moravskoslezský kraj - 17.10.2017

Horská služba Beskydy přijde dočasně o svou chatu na Lysé hoře. Současná je v havarijním stavu a bude v nejbližších dnech srovnána se zemí. Novou budou mít záchranáři k dispozici až za rok. Do té doby budou záchranáři působit v pronajatých prostorech Českých radiokomunikací.

Současná chata, postavená v roce 1977, je v havarijním stavu, její dřevěná část je shnilá, betonová se vlivem počasí rozpadá. Na chalupě jsou vzhledem k jejímu špatnému stavu navíc také  obrovské tepelné úniky, její roční vytápění přijde HS na 100.000 korun. V nevyhovujícím stavu jsou dále i garáže, sklady a rovněž sociální zázemí.

Záchranáři už chatu opustili, v těchto dnech začala její demolice. Zbourána bude až po základy. Ty zůstanou a možná ještě letos, pokud to počasí dovolí, se spojí s novou základovou deskou. Nová chata se pak začne stavět v příštím roce. Půdorys bude mít stejný, bude ale o patro nižší. Nová chata bude mít v přízemí služebnu, šatnu, garáž a ošetřovnu. Ve vyšším patře pak sklady, místnost pro odpočinek s kuchyní a tři malé pokoje pro záchranáře.

Celkové náklady se pohybují okolo 6,5 milionu korun. Zvyšuje je ale náročnost stavby s ohledem na lokalitu a počasí. Kolaudace je naplánovaná na listopad příštího roku. V rámci rekonstrukce bude Horská služba podobně postupovat i u dalších svých chat. Příští na řadě je stanice Gruň. Její rekonstrukce se začne plánovat příští rok.