logo

Mattoni 1/2 Maraton České Budějovice 2018, z pohledu záchranařů to byl druhý nejklidnější závod v historii

Jihočeský kraj - 4.6.2018

První červnová sobota v Českých Budějovicích již tradičně patřila běžeckému závodu Mattoni 1/2 Maratonu České Budějovice. Zdravotnická záchranná služba JčK na sedmém ročníku závodu opět poskytovala zdravotnickou asistenci. Profesionální zdravotní péči pro závodníky zajišťoval jeden lékař a osmnáct záchranářů s pěti sanitními vozidly a vozidlem pro řešení následků mimořádných událostí. Zároveň ZZS JčK posílila provoz Zdravotnického operačního střediska o jednoho operátora.

Zázemí pro práci záchranářů bylo vytvořeno, za pomoci vozidla pro řešení následků mimořádných událostí a tří stanů, přímo u cíle závodu na náměstí Přemysla Otakara II. Trvale zde byl přítomen lékař s týmem záchranářů a jedno sanitní vozidlo. Další čtyři výjezdové skupiny byly rozmístěny na strategických místech podél trati závodu.

Meteorologické podmínky byly letos pro běžce velmi příznivé. Odpolední déšť pročisti vzduch a ochladil město na relativně příjemných 24°C. To se kladně projevilo na počtu běžců potřebujících péči záchranářů. V 17:00 odstartoval nesoutěžní dm rodinný běh. Tříkilometrovou trať zdolalo na 3000 běžců. Až na pár odřených kolínek a boulí se obešel bez zdravotních komplikací.

Na start hlavního závodu v 19:00 se postavilo na 3600 běžců, čekala je trať dlouhá 21,0975 km. První zdravotní komplikace se u závodníků objevily zhruba v 95 minutě závodu. Celkem bylo ošetřeno 15 běžců. Záchranáři přímo na trati ošetřili pouze tři závodníky, dalších dvanáct potřebovalo zdravotní péči až po proběhnutí cílem. Zdravotní stav čtyř osob si vyžádal transport do nemocnice. Ostatní pacienti byli zaléčeni přímo v prostoru zdravotnického zázemí na náměstí. Po rehydrataci, doplnění potřebných cukrů, minerálů a odpočinku se stav těchto závodníků podařilo zdravotníkům natolik stabilizovat, že mohli být propuštěni domů. Podstatou zdravotních potíží běžců byly převážně kolapsové stavy z vyčerpání, přehřátí a křečové stavy způsobené nerovnováhou minerálů v organismu.

Kompletní fotogalerie ZDE.

Z pohledu Zdravotnické záchranné služby JčK se jednalo o druhý nejklidnější závod v historii českobudějovického půlmaratonu.

Zdroj: ZZS Jihočeského kraje