logo

Muž se vážně zranil při pádu do studny na Bruntálsku

Moravskoslezský kraj - 10.11.2018

Tři posádky zdravotnické záchranné služby zasahovaly v pátek 9. listopadu odpoledne u vážně zraněného muže na Bruntálsku. Po půl třetí převzali operátoři ZZS informaci o pádu člověka do studny v obci Valšov.

Na místo ihned vyjely posádky rendez-vous a rychlé zdravotnické pomoci z nejbližších stanovišť. Do záchrany pacienta se zapojil také vrtulník letecké záchranné služby.

Jednašedesátiletý muž spadl do studny, do hloubky okolo osmi až deseti metrů. Podle informací, které mají záchranáři k dispozici, strávil v ledové vodě na dně studny více než půlhodinu. Zpět na zemský povrch byl vytažen hasiči.

Pacient byl při vědomí, zasahující lékař u něj zjistil poranění hlavy, hrudníku a břicha, vyloučit nebylo možno ani poranění pánve. Muž byl rovněž silně podchlazený. Záchranáři jej zajistili pánevním pásem a uložili do vakuové matrace, podali kyslík. Zajistili také tepelný komfort, včetně podání ohřátých infuzních roztoků. Postižený byl následně sanitním vozidlem dopraven na bruntálský heliport a odtud vrtulníkem transportován na urgentní příjem ostravské Fakultní nemocnice.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK