logo

První školení v nově vybudovaném Vzdělávacím a výcvikovém středisku ZZS Zlínského kraje

Zlínský kraj - 14.10.2019

Dne 24. 9. 2019 jsme uskutečnili první školení v nově vybudovaném Vzdělávacím a výcvikovém středisku (VVS) Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje, p. o.

Cílem školení bylo získání nových poznatků a dovedností v oblasti poskytování odborné přednemocniční neodkladné péče dětem různých věkových kategorií, v oblasti rozšířené neodkladné resuscitace dětí a ve zdokonalení praktických dovedností. Školení se zúčastnili členové výjezdových posádek ZZS ZK, oblasti Valašské Meziříčí, celkem 15 lékařských a nelékařských pracovníků. Účastníkům se věnovalo 8 lektorů.


Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje – Vzdělávací a výcvikové středisko Zlín


Školení bylo rozděleno na praktickou a teoretickou část. Náplní teoretické části byla přednáška o akutní pediatrii, základní zhodnocení a intervence u kriticky nemocného dítěte, neodkladná resuscitace dětí, akutní stavy v kontextu ABCDE, trauma u dětí.

Po úvodní teoretické části probíhala výuka v malých skupinách na 3 stanovištích.

Na prvním stanovišti účastníci kurzu procvičovali resuscitaci novorozence bezprostředně po porodu. Důraz byl kladen na správné uvolnění dýchacích cest, kvalitní provedení insuflačních vdechů a opakované kontroly stavu dítěte. Druhé a třetí stanoviště se věnovalo ošetření dětského pacienta s náhlou zástavou oběhu.

Cílem bylo procvičit si postup ABCDE při prvním kontaktu s pacientem a zaměřit se na práci s pediatrickým protokolem včetně řešení fibrilovatelného a nefebrilovatelného rytmu.

ZZS ZLK