logo

Nezodpovědnost zraněného muže ohrozila královéhradecké záchranáře

Královehradecký kraj - 17.3.2020

Nezodpovědnost nám nepomůže. Pokud se stane, že někdo ze spoluobčanů „opomene“ nastoupit do karantény nebo necítí potřebu ji zcela důsledně dodržovat, vězte, že mnohdy jej osud stejně nemine. O tom se před pár dny mohl přesvědčit jeden muž v Hradci Králové.

Poté, co se vrátil z Itálie a nenastoupil do karantény, postihla jej nemilá příhoda v podobě úrazu, který si přivodil na ulici. Přivolaní záchranáři naštěstí včas stačili zjistit, že mají co do činění s potencionálně nakaženým a použili příslušné ochranné pomůcky. Někomu se to může zdát jako malicherný příběh, pojďme se na to ale podívat trochu detailněji. Pokud je naše posádka v kontaktu s osobou, nakaženou koronavirem, jsou záchranáři ohroženi jako každý jiný smrtelník. Logicky tedy musí následovat karanténa. V tom případě jsme minus jedna posádka a o její služby se musí „podělit“ kolegové. Do určité chvíle je to řešitelné. Pokud se ale vyčerpají naše kapacity zbytečnými případy, nastane problém s obsazením služeb.

Co by to znamenalo, nemá cenu rozebírat. A to vůbec nemluvíme o hrozbě nakažení samotných záchranářů! Proto se musíme chránit speciálním oděvem. Po předání nemocného pak musí následovat dekontaminace. Tu provádí naši kolegové hasiči. V praxi to znamená, že zřídí speciální pracoviště, na kterém v první fázi očistí speciálním roztokem záchranáře a následně sanitku. Dezinfekce pacientského prostoru sanitky probíhá prostřednictvím speciálního přístroje po dobu minimálně 1,5,hod. Sečteno podtrženo: posádka, chybějící v řádu několika hodin v systému, manévry záchranářů a hasičů…. Pokud je to nezbytné, nedá se nic dělat. Pokud jde ale o něčí nezodpovědnost, je to na pováženou. Dotyčný provinilec navíc může očekávat sankce ze strany příslušných úřadů.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK