logo

Náročná záchrana muže ve Dvoře Králové, zastavilo se mu srdce

Královehradecký kraj - 25.4.2020

Pokaždé, když se nám povede zachránit život našemu pacientovi, máme z toho upřímnou radost. Tahle složitá doba je pro nás komplikací, o tom už bylo namluveno a napsáno dost. Přesto ale naše výjezdy nejsou jenom o COVID 19. Lidi nadále trápí úrazy, mozkové příhody nebo onemocnění srdce. A nemoci se nevyhýbají ani mladým ročníkům.

Jeden takový případ se odehrál v minulých dnech i ve Dvoře Králové. Začalo to jako standardní výjezd k 32letému muži, kterého postihly bolesti na hrudi. V průběhu ošetřování výjezdovou skupinou ale přišel náhlý kolaps se srdeční zástavou. Záchranáři okamžitě zareagovali zahájením neodkladné resuscitace a začal dlouhý boj o život, na kterém se podílelo velké množství lidí. Dojezd lékařské posádky v setkávacím systému, přílet posádky LZS, nechyběli ani policisté, kteří se se záchranáři střídali při nepřímé srdeční masáži. Postižené srdce ale vzdorovalo dlouho a nepomáhalo podávání potřebných léků, ani množství defibrilačních výbojů. Proto zasahující lékaři usoudili, že jediná mužova šance je rychlý transport do katetrizační laboratoře.

Nemocný byl umístěn na palubu vrtulníku a za probíhající resuscitace pomocí speciálního přístroje jej záchranáři převezli do královéhradecké Fakultní nemocnice. Ani v průběhu transportu nemohli přerušit rozšířenou resuscitaci včetně podávání defibrilačních výbojů. Při předání v nemocnici se jejich počet vyšplhal k patnácti. Následovalo specializované vyšetření, stabilizace kritického stavu nemocného a dlouhé dny péče lékařů a sester. Nakonec se mužův stav zlepšil natolik, že nabyl vědomí a mohl být odpojen od přístrojového dýchání. Tak všichni držíme palce a přejeme co nejlepší zotavení.


Video nám poskytli kolegové z Policie České republiky, děkujeme.

ZZS HKK