logo

Bezpečnou Šumavu letos zkrápěl déšť

Plzeňský kraj - 19.8.2020

V netradičním prázdninovém termínu letos proběhl 15. srpna jubilejní 10. ročník prezentace IZS s názvem Bezpečná Šumavu. Oblíbenou akci, obvykle pořádanou první říjnovou sobotu, letos organizátoři přesunuli na polovinu srpna.

Přesto počasí bohužel ani letos záchranářům nepřálo. Zatímco dopoledne pouze drobně mrholilo, odpoledne už se rozpršelo naplno. Nemohl proto z Líní přiletět armádní záchranářský vrtulník, ani legendární letoun AN-2 s parašutisty. I tak byl ale program pestrý a zhruba pětistovka návštěvníků měla nač se dívat. Řadu dalších samozřejmě odradilo počasí.

Všechny složky IZS, jež společně bdí nad bezpečností v Národním parku Šumava, představily svojí techniku. Dospělí, a zejména pak děti, obdivovali vozidla i další pomůcky horských záchranářů, zdravotnické záchranné služby, hasičů i policistů. Letos dorazili i jejich kolegové, záchranáři z Německa a Rakouska. Krom toho, že si zde všichni mohli vše doslova osahat, si děti ze stánků odnášely drobné dárky, jako omalovánky, reflexní pásky nebo pexeso. K vidění byly i dynamické ukázky zásahů, například ošetření zraněného cyklisty nebo práce se psy. Naši zdravotničtí záchranáři z výjezdové základny Sušice všem odpovídali na zvídavé dotazy a předváděli vybavení sanitního vozu RZP. Samozřejmě si také každý mohl pod odborným dohledem vyzkoušet resuscitaci na figurínách.

Škoda, že propršel již druhý ročník Bezpečné Šumavy. Do třetice to snad za rok vyjde, aby program mohl proběhnout v plném lesku.

 

Text: Vítězslav Sladký

Foto: Dan Dvořák

 

Šumava 1

 

BŠUM 2

 

BŠUM 3