logo

Unikátní videopřenos z místa události pomohl v minulých dnech k úspěšné resuscitaci 53letého muže, který byl stižen srdeční zástavou na Rychnovsku

Královehradecký kraj - 15.10.2020

Operátoři linky 155 v královéhradeckém kraji ročně zahájí necelých 800 telefonicky asistovaných neodkladných resuscitací. Jde o situace, kdy na základě informací z tísňové výzvy rozpoznají příznaky srdeční zástavy nemocného. V takovém případě ihned po identifikaci místa zásahu začnou volajícím radit, jak postiženému poskytnout potřebnou pomoc.

Smyslem tohoto postupu je provádění neodkladné resuscitace postiženého ještě před příjezdem odborné pomoci a tím také zvýšení jeho šancí na přežití srdeční zástavy. Ani tento systém, běžně používaný v celé ČR, však za určitých okolností nemusí dostačovat. Zdravotničtí operátoři se totiž musí spolehnout na to, že jim volající předal pravdivé a úplné informace a že resuscitaci nemocného podle jejich rad opravdu provádí, pokud možno co nejlépe.


Videopřenosy z místa nehody: Aplikace Záchranka dostala oči záchranářů k volajícím o pomoc


A právě v případě složitých situací může významně napomoci mobilní aplikace Záchranka. Ta totiž začátkem září jako první v Evropě zavedla novou funkcionalitu v podobě videopřenosu z místa události. Svým způsobem tak operátorům umožní, aby se na místo zásahu podívali ještě dříve než nejbližší výjezdová slupina záchranářů. Mohou si tak udělat přehled o situaci na místě, o stavu nemocného nebo kvalitě prováděné resuscitace.
121817208_10158815243969382_2885844285875448520_o
Právě takovýto postup pomohl v minulých dnech k úspěšné resuscitaci 53letého muže, který byl stižen srdeční zástavou na Rychnovsku. Při této události totiž operátoři využili možnost videopřenosu prostřednictvím svědka, který měl ve svém telefonu aplikaci Záchranka nainstalovánu. Mohli si tak udělat dokonalý přehled o situaci a korigovat provádění neodkladné resuscitace. Na místě následně zasahovaly výjezdové skupiny z Rychnova nad Kněžnou ve spolupráci s královéhradeckou leteckou záchrannou službou. Zasahující lékaři tak unikátně mohli na svých mobilních telefonech vidět probíhající laickou resuscitaci nemocného již cestou k němu. Muže ihned po příjezdu přebrali do své péče a zahájili rozšířenou neodkladnou resuscitaci. Během ní jej mimo jiné napojili na přístrojové dýchání a podali mu pět defibrilačních výbojů. Po 15 minutách se zasahujícím posádkám podařilo obnovit spontánní srdeční aktivitu nemocného, takže mohl být po provedení všech nezbytných úkonů převezen k dalšímu ošetření do královéhradecké Fakultní nemocnice.

Díky využití moderních technologií tak mohou operátoři tísňové linky využívat obrazový přenos například z místa dopravní nehody. Získají tak důležité údaje, potřebné k vyslání odpovídajících sil a prostředků ZZS. Svědkové události, volající na linku 155 pak mohou být instruováni k poskytování odpovídající první pomoci.

foto Jan Šoupa

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK