logo

Novojičínská nemocnice doplnila vozový park o dvě nové sanitky. Jednu vyčlenila pro rizikové pacienty

Moravskoslezský kraj - 7.11.2020

Pacientům Nemocnice AGEL Nový Jičín slouží dva nové sanitní vozy, které převezou i extrémně obézní osoby. Vzhledem k současné epidemiologické situaci vedení nemocnice zpřísnilo dezinfekční plán vozového parku a jednu sanitku vyčlenilo přímo pro pacienty s podezřením na onemocnění covid-19.

„Nové vozy jsme pořídili klasickou obměnou vozového parku, která je u sanitních vozidel nastavená daným nájezdem kilometrů a rentabilitou nákladů na jejich opravy,” vysvětluje na úvod Martin Werner, vedoucí dopravy v Nemocnici AGEL Nový Jičín. Dvojice bílých, plně klimatizovaných sanitek Volkswagen Transporter T6, každá v hodnotě 1,3 milionů korun, je vybavena třemi sedadly pro mobilní pacienty, převozovým křeslem a moderním polohovacím lehátkem s nosností 275 kg, s možností nastavení sedmi poloh.

„Sanitní vozidla nám slouží k zajištění převozů hospitalizovaných a ambulantních pacientů, dále k překladům nebo vyšetření do jiných zdravotnických zařízení, popřípadě k propuštění do trvalého bydliště pacienta,” upřesňuje správce vozového parku s tím, že během pracovních dnů je v denním režimu pět sanitek a v noci pak jedna. V sobotu a neděli zajišťuje dopravu také jeden vůz. Navíc je vždy jeden řidič po celý týden v pohotovostním režimu na telefonu.
img-20201030-060911-anonymized img-20201030-061338 img-20201030-061531 sanitni-vozidla-slouzi-k-zajisteni-prevozu-hospitalizovanych-a-ambulantnich-pacientu

Současná koronavirová situace si vyžádala upravit hygienická pravidla i v segmentu dopravy novojičínské nemocnice. „Dezinfekci našeho vozového parku máme dánu dezinfekčním plánem, který jsme v době současného epidemiologického stavu zpřísnili. Pro tuto situaci jsme vyčlenili jedno sanitní vozidlo, které slouží pouze pro svoz rizikových pacientů. Auta se standardně dezinfikují po každé směně a po každém rizikovém pacientovi. Kromě toho necháváme sanitní vozidla čistit ozonem,” popisuje Martin Werner konkrétní opatření. Náročné období se, až na jednu výjimku, nijak dopravních služeb nedotklo. Došlo pouze k dočasnému pozastavení svozu rodinných příslušníku pacientů z Léčebného a rehabilitačního pracoviště ve Vítkově za účelem návštěv hospitalizovaných, které nemocnice zajišťovala o víkendech. „Ale počítáme s obnovou hned, jakmile nám to situace dovolí,” ubezpečuje vedoucí dopravy.

Nemocnice AGEL Nový Jičín denně zajišťuje 80 až 100 převozů, včetně onkologických pacientů ze vzdálených regionů, aby měli k dispozici každodenní ambulantní léčbu. Za rok ujedou řidiči všech sanitních vozů dohromady přibližně 600 tisíc kilometrů.

Foto a info:
index-logo