logo

Perný víkend záchranářů na východě Čech

Královehradecký kraj - 14.12.2020

Uplynulý víkend rozhodně nenechal záchranáře v královéhradeckém kraji zahálet. Od pátku do dnešního rána museli totiž zasahovat u téměř 350 událostí. V průběhu soboty a Stříbrné neděle jsme museli pomáhat mimo jiné u celé řady úrazů, z nichž některé byly, bohužel tragické.

V sobotu nad ránem vyjížděli záchranáři s lékařem do jedné z obcí na Královéhradecku, kde došlo k vážnému úrazu 64letého muže po pádu ze schodů. Zasahující lékařka na místě zjistila, že muž utrpěl závažná zranění, kterým na místě podlehl. Odpoledne musely záchranáři z Vrchlabí spěchat k 38letému muži, který byl vážně poraněn na horní končetině rozbitou skleněnou výplní. Muž utrpěl velkou krevní ztrátu a musel být velmi intenzivně léčen. Následoval rychlý převoz do vrchlabské nemocnice, kde mu musela být urgentně podána transfuze. Krátce po dvaadvacáté hodině pak dvě posádky ze základny v Novém Bydžově vyjížděly k požáru. V Hořícím bytě byl nalezen 60letý muž bez známek života a musel být neodkladně resuscitován. Obě výjezdové skupiny se více než půl hodiny snažili obnovit jeho srdeční aktivitu, jejich snaha ale, bohužel, nebyla úspěšná a zasahující lékař musel konstatovat úmrtí.
131314761_10158965115179382_3573317144926237789_o
Ani třetí adventní neděle nebyla v tomto ohledu výjimkou. Hned dopoledne vypomáhali letečtí záchranáři kolegům z Pardubického kraje. Do popáleninového centra transportovali po předchozím ošetření z Ústí nad Orlicí dítě s popáleninami. Krátce po návratu spěchali spolu s lékařem, záchranáři a inspektorem provozu na pomoc 33leté ženě, která se v Novém Městě nad Metují poleptala kyselinou sírovou. Také ona byla po poskytnutí potřebné neodkladné páče letecky transportována do popáleninového centra v Praze. Mezitím byl lékařem a záchranáři ošetřován 30letý muž, který se zranil při motokrosu nedaleko Hradce Králové. Po ošetření musel být převezen do nemocnice, naštěstí pouze s lehkým zraněním. Další úraz utrpěl 24letý muž dnes nad ránem. V Dobré Vodě na Jičínsku jej napadl býk a způsobil mu zranění pánve a zad. Po ošetření a stabilizaci stavu jej záchranáři převezli k vyloučení případných komplikací do královéhradeckého traumacentra.

Foto Ondřej Mrňávek

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK