logo

Tradičně rušnou službu měli na Silvestra záchranáři i v královéhradeckém kraji

Královehradecký kraj - 2.1.2021

Přes veškerá omezení silvestrovského veselí se zdravotničtí záchranáři v královéhradeckém kraji rozhodně nenudili. Tentokrát sice nemuseli ošetřovat žádná zranění od pyrotechniky, nicméně v souvislosti s novoročními ohňostroji ošetřily naše posádky dva lidi, které pokousali vyplašení psi. Jejich zranění naštěstí ani v jednom případě nebyla vážná.

Celkový počet zásahů se pohyboval na dvojnásobku běžné noční směny. Převažovaly však výjezdy k událostem interního charakteru – dušnosti, bolesti na hrudi a zhoršení stavu, mimo jiné i po dietních chybách. Téměř desítku zásahů jsme zaznamenali u nemocných s Covidem 19. V několika případech museli záchranáři zasahovat také u úrazů v opilosti, nicméně ani tato zranění nebyla vážnějšího charakteru. Po půlnoci přibylo rovněž několik případů intoxikace alkoholem. Nad ránem vyjížděli záchranáři ze základny v Jičíně k 42letému muži s intoxikací alkoholem. Po příjezdu na místo byl ale muž verbálně agresívní a spolupracovat začal až po příjezdu policejní hlídky. Záchranáři jej nakonec po ošetření mohli ponechat na místě.

S příchodem roku 2021 byl zahájen nepřetržitý provoz na základně letecké záchranné služby v Hradci Králové. Letečtí záchranáři si tak poprvé vyzkoušeli držení letové pohotovosti v režimu h 24/7. Jejich zásahu ale nebylo třeba.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK