logo

Posádky záchranné služby na Opavsku resuscitovaly muže v havarovaném automobilu

Moravskoslezský kraj - 29.1.2021

Zdravotnická záchranná služba zasahovala v pátek 29. ledna u dopravní nehody automobilu na Opavsku. Operátoři ZZS MSK přijali informaci o události v obci Podvihov před půl desátou dopoledne. Na místo vyslali z opavských základen lékařské rendez-vous a tým rychlé zdravotnické pomoci.

Sedmašedesátiletý muž cestoval ve vozidle, které sjelo ze silnice do pole a narazilo do stromu. Svědkové události nalezli postiženého uvnitř automobilu bez známek života a zahájili nepřímou srdeční masáž, pomoc dále poskytovali přivolaní hasiči. Po příjezdu pokračovali záchranáři ve snaze o záchranu pacienta rozšířenou resuscitací. Muž byl zaintubován, připojen k přístrojem řízené ventilaci, posádky zajistily vstup do kostní dřeně a zahájily podávání léků, opakovaně také musely podávat defibrilační výboje.

Po téměř půl hodinovém úsilí se záchranářům podařilo obnovit pravidelnou srdeční činnost a zajistili transport do ostravské Fakultní nemocnice.

Zasahující lékař neshledal známky poranění. Stav pacienta vznikl patrně z interní příčiny a k nehodě tak mohlo dojít při náhlé ztrátě vědomí a zástavě oběhu.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK