logo

Zamrzlé vodní plochy mohou být zrádné, varují záchranáři nejen z Vysočiny

Kraj Vysočina - 15.2.2021

Již několik dní Česko sužují silné mrazy a lidé tak ve velkém počtu vyráží na zamrzlé rybníky, aby si zabruslili. Přírodní ledové plochy ale mohou být velmi zrádné. Během sobotního odpoledne vyjížděly naše posádky, v rozmezí jen několika málo minut, hned ke dvěma osobám, pod kterými se propadl led na rybníku.

Informaci o první události přijalo zdravotnické operační středisko v sobotu 13. února 2021 v 16:25 hod. Na Konventském rybníce ve Žďáru nad Sázavou se propadl led pod bruslařem, který nedobrovolně strávil v chladné vodě asi 5 minut. Po našem příjezdu byl již náhodnými svědky vytažen, usazen do auta a zabalen do dek. Po následném vyšetření a převlečení do „suchého“ ponecháváme pacienta bez komplikací v domácí péči.

Téměř totožný případ se odehrál o deset minut později na jihlavském rybníku Borovinka. I v tomto případě na místo vyjeli naši záchranáři, kteří prochladlou osobu ošetřili, zajistili tepelný komfort a následně ji transportovali ve stabilizovaném stavu na urgentní příjem nemocnice Jihlava.

V obou nebezpečných situacích sehráli důležitou roli svědkové, kteří nedobrovolné otužilce z vody vyprostili a poskytli jim první pomoc, ještě před příjezdem IZS.

Podle krajských hasičů se obě události odehrály v místě přítoku, kde není tloušťka ledu v mnoha případech dostačující. Tak buďte opatrní!

ZZS Kraje Vysočina