logo

Síť výjezdových základen záchranky Zlínského kraje se rozrostla

Zlínský kraj - 10.4.2021

Během uplynulých šesti let se rozrostl počet výjezdových základen Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje (ZZS ZK) ze třinácti na nynějších šestnáct. Z původní třináctky se zároveň podařilo více než polovinu nově vystavět nebo zásadním způsobem zrekonstruovat či dostavět, a v plánu jsou i další investice.

Síť výjezdových základen ZZS ZK se rozšiřovala s cílem zajistit co nejrychlejší příjezd k pacientům v kterékoliv části Zlínského kraje. „Na rychlosti, s jakou se dostaneme k pacientovi, velmi často závisí jeho život či rozsah zdravotních komplikací. Tohoto faktu jsme si plně vědomi, proto jsme v posledních letech intenzívně řešili pokrytí Zlínského kraje výjezdovými základnami. A i díky různým dotačním zdrojům a vstřícnosti našeho zřizovatele, Zlínského kraje, se nám to podařilo,“ konstatoval Josef Valenta, ředitel ZZS ZK.

Nové výjezdové základny vyrostly v posledních šesti letech v Morkovicích-Slížanech na Kroměřížsku, a v Buchlovicích a Suché Lozi na Uherskohradišťsku. Současný počet výjezdových základen, tedy šestnáct, je optimální, protože z pohledu potřeb záchranářů efektivně pokrývá celé území Zlínského kraje. Pokračovat však bude jejich modernizace. Do tří let dojde například k vybudování nové výjezdové základny v Otrokovicích, v plánu je také rozšíření výjezdové základny v Uherském Hradišti.

Výjezdové základny jsou jen jedny z mnoha realizovaných investic ZZS ZK za uvedené období. Mezi další významné akce lze zařadit například výstavbu moderního operačního střediska, které je „srdcem“ celé organizace, nebo nové školící a vzdělávací středisko, kterým ročně projde cca 3 600 záchranářů, policistů, hasičů a dalších profesí. „Podařilo se nám také pořídit více než 40 sanitek, dále nová speciální vozidla včetně mobilního operačního střediska, a desítky přístrojů a dalšího vybavení. Když všechny investice sečtu, tak se nám za posledních šest let podařilo do modernizace naší organizace vložit více jak 300 milionů korun, což nás staví na čelní místa mezi „záchrankami“ v celé zemi,“ upozornil Josef Valenta.

ZZS ZK patří dlouhodobě mezi velmi vytížené organizace. Například v loňském roce uskutečnila přes 65 tisíc výjezdů, v průměru 180 za den, při kterých její vozy najely dohromady dva a čtvrt milionu kilometrů. Na tísňové lince 155 přijala více než 127 tisíc hovorů, tedy v průměru 350 denně.