logo

Snaha o záchranu života seniora při požáru na Královéhradecku byla marná. Záchranáři apelují na pořízení detektorů kouře

Královehradecký kraj - 15.4.2021

Ve čtvrtek krátce před druhou hodinou ranní vyjížděly dvě výjezdové skupiny ZZS KHK k ohlášenému požáru ve Svobodných Dvorech na Královéhradecku. Z hořícího domu vyprostili hasiči krátce před jejich příjezdem 81letého muže.

Senior byl v bezvědomí a nedýchal. Hasiči proto ihned zahájili základní neodkladnou resuscitaci, kterou záchranáři rozšířili o využití přístrojů a potřebných léků. Zasahující lékařka zraněnému zajistila dýchací cesty a následně byl napojen na přístroj pro umělou ventilaci. Přes veškerou snahu se však záchranářům nepodařilo obnovit mužovu spontánní srdeční aktivitu a lékařka musela konstatovat jeho úmrtí.

V případě bytových požárů může zejména v době spánku velice účinně pomoci detektor kouře. Jednoduše instalovatelné zařízení, které se dá v obchodech nebo na internetu koupit za několik stokorun, vám v případě požáru dokáže včasným spuštěním alarmu zachránit život.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK