logo

VIDEO: Letečtí záchranáři zasahovali v Beskydech u vyčerpaného turisty

Moravskoslezský kraj - 1.5.2021

Tým LZS Ostrava zasahoval ve čtvrtek 29. dubna večer u vyčerpaného turisty v horském terénu Beskyd. Informaci o muži, nalézajícím se na červené turistické značce pod Lysou horou, přijali operátoři záchranné služby před osmnáctou hodinou.

K postiženému s bolestmi na hrudi byl ihned vyslán vrtulník, vybavený i k provádění speciální činnosti – jeřábování. V té době právě zasahoval u jiné události ve Frýdku-Místku, odkud byl přesměrován.

Posádka vrtulníku rozhodla o evakuaci pacienta z nepřístupného terénu pomocí jeřábu za spolupráce s HS, která k jednadvacetiletému muži vyjela po zemi. Pacient byl lokalizován na místě zvaném Větry. Mezipřistání provedli letečtí záchranáři na Lukšinci, odkud přiletěli zpět k místu zásahu. Lékař byl za pomoci jeřábu dopraven k pacientovi.

Za vzorné spolupráce s horskou službou následně proběhlo jeho základní vyšetření a ošetření, zajištění tepelného komfortu pomocí termo fólie. Poté byl pacient evakuován v transportní síti zpět na místo mezipřistání, převzat na palubu vrtulníku a transportován do frýdecko-místecké nemocnice. Předán byl do péče týmu tamního urgentního příjmu.
IMG-20210430-WA0003 IMG-20210430-WA0002 IMG-20210430-WA0001

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK