logo

ZZS JMK: Po roce se opět školíme a poprvé přitom plně využíváme všech vymožeností nového výcvikového centra

Jihomoravský kraj - 18.5.2021

V dubnu jsme odstartovali další celokrajské školení, díky příznivější covidové situaci navíc s prezenční praktickou výukou. Teorii jsme prozatím ponechali ve virtuálním prostředí na vzdělávacím portálu. Výcvikové centrum v Bohunicích už je ale v těchto dnech v plném zápřahu.

Ve skupinách po pěti zdravotnících se zde během kurzu prostřídají 4 týmy, které postupně rotují po jednotlivých stanovištích. Záchranáři si ověřují své znalosti a dovednosti při simulovaných situacích, které řeší bez účasti lektora. Včera šlo například o porod v sanitce nebo resuscitaci ženy ve vysokém stupni těhotenství. Další stanoviště jsou vedena formou stáží, workshopů a diskuzí.

Věrně nasimulovat událost dokáže tým lektorů díky nejmodernějším technologickým „vychytávkám“, které centrum nabízí. Během úkonů se zachraňujícím týmem komunikuje Sim Man nebo Sim Mom. Jde lidově řešeno o figuríny, technicky vzato jsou to však dokonalé simulátory v mužské a ženské podobě, které dokáží mimo jiné i mrkat, plakat, potit se nebo krvácet. Simulátor se tedy chová téměř jako reálný pacient, lze na něm vše důležité vyšetřit a provést život zachraňující úkony. Na záchranáře mluví prostřednictvím lektora, který probíhající zásah sleduje z režie. Tady se také celý průběh plnění úkolů zaznamenává, aby si bylo možné během pozdějšího debrífingu znovu přehrát jednotlivé situace.

Na školení musejí záchranáři přicházet teoreticky vyzbrojeni, tzn. musí si prostudovat připravené informace ke kurzu. Přednášky mají k dispozici ve formátu pdf nebo ve formě videí, které pro ně tým našich lektorů dopředu připravil. Právě lektorům tak patří velký dík za to, jak rychle se přizpůsobili nové situaci i podmínkám a naučili se využívat všech technických možností, které středisko nabízí.

Během roku projdou školeními postupně všichni záchranáři v kraji. Aby se zabránilo mísení mezi lidmi z jednotlivých základen, je vytvořen klíč, podle kterého jsou zdravotníci rozděleni do jednotlivých termínů. Snížili jsme také počet lidí v kurzu na 20. V letošním roce odškolíme celkem 5 témat: akutní interna – neurologie, rozšířená kardiopulmonální resuscitace dospělých, akutní pediatrie, porod a péče o novorozence po porodu a trauma.
7_14 6_18 5_15 1_65 2_44 99 9_8 3_57 8_8

Na neustálém vzdělávání zdravotníků si Zdravotnická záchranná služba Jmk zakládá a velmi nás proto těší, že jsme se z online prostředí mohli po roce opět přesunout i do tréninkových místností k praktické výuce, která je pro nás mimořádně cenná. (HK)

Tiskové oddělení ZZS JMK