logo

Ocenění AZZS pro Siegfrieda Weinerta, záchranáře „bourajícího“ hranice

Jihomoravský kraj - 17.6.2021

Siegfried Weinert, manažer speciálních projektů společnosti NOTRUF Niederösterreich, byl od samého začátku a stále je vůdčí osobností v přípravě přeshraniční spolupráce v oblasti poskytování přednemocniční neodkladné péče mezi Dolním Rakouskem a Jihomoravským krajem.

Má naprosto zásadní podíl na přípravě dvoustranné dohody, která byla prakticky beze změn převzata i k uzavření čtyřstranné dohody mezi Spolkovou zemí Dolní Rakousko, Jihomoravským krajem, Jihočeským krajem a Krajem Vysočina. Siegfried Weinert je vždy ochoten diskutovat problematiku vzájemné spolupráce a jejích konkrétních podmínek tak, aby tato spolupráce odpovídala mezistátní rámcové smlouvě a na druhé straně i konkrétním podmínkám poskytovatelů zdravotnické záchranné služby v obou zemích. Zcela jistě má podíl i na prosazení aplikace Záchranka v podmínkách Dolního Rakouska. Je vynikajícím odborníkem v oboru záchranářství, proto mu toto ocenění právem náleží. „Dnes již skvěle fungující přeshraniční spolupráce není jen moje zásluha, je to výsledek úsilí celého týmu, který mám kolem sebe. Proto děkuji svým kolegům. A pokud jde o naše české partnery, musím říct, že pracovní vztah přerostl v přátelství a za to jsem rád,“ říká Siegfried Weinert.
202194673_4256284021158815_6280291721585655106_n
Každý rok uděluje Asociace zdravotnických záchranných služeb ocenění určené osobám nebo organizacím, které zásadní měrou přispěly k rozvoji přednemocniční neodkladné péče. Za naši organizaci jsme pro rok 2020 navrhli ocenit našeho kolegu a přítele z Dolního Rakouska Siegfrieda Weinerta, muže, který je onou pověstnou osobou za oponou projektu přeshraniční spolupráce a člověkem, díky jehož invenci, zápalu a neústupnosti dnes pro vozy záchranných služeb hranice mezi Českem a Rakouskem de facto neexistuje. Toto ocenění bylo dosud vždy předáváno v rámci odborného kongresu v Mikulově, který se však loni i letos kvůli epidemiologickým opatřením konal pouze online formou. Tato skutečnost nám však dala možnost požádat naši ředitelku Hanu Albrechtovou a hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha, aby osobně při příležitosti slavnostního otevření výjezdové základny v Šumné na Znojemsku společně předali toto významné ocenění. Blahopřejeme!

A perlička na závěr: Siegfried Weinert má celou řadu koníčků, jedním z nich je sbírání modelů vozidel záchranných služeb. Společně se svou ženou, paní Susanne Ottendorfer jsou současnými držiteli světového rekordu s největší sbírkou modelů, čítající nyní více než 17 800 exponátů.

(MB)

Tiskové oddělení ZZS JMK