logo

Bodnutí hmyzem – víte, jak správně ošetřit ránu a kdy je nutné volat 155?

ČRJihomoravský kraj - 21.6.2021

Pro někoho je bodnutí hmyzem jen nepříjemným zážitkem, u jiného však může vyvolat až život ohrožující alergickou reakci. V posledních dnech naše posádky ošetřovaly hned několik pacientů, kterým se reakce na včelí nebo vosí bodnutí projevila v různě závažné formě. Níže tak najdete rady, jak v takovém případě poskytnout první pomoc.

U většiny lidí dochází po bodnutí hmyzu jen ke vzniku malého, svědivého pupenu, který za několik hodin zmizí. Nejedná se o alergickou reakci, ale pouze o reakci na hmyzí jed. Ránu stačí omýt vodou a mýdlem a následně přiložit studený obklad. Pokud vás bodla včela, je důležité co nejdříve odstranit žihadlo s jedovým váčkem. Použijte k tomu hranu nehtu nebo kreditní karty a přejeďte mírným tlakem kůži těsně pod háčkem žihadla až jej vytlačíte ven.

Jestliže okolí rány nepříjemně svědí, nebo pokud se objeví velký otok, který se šíří i mimo místo vpichu, popř. kopřivka, ošetřete postižené místo pomocí dostupného antihistaminika (např. Fenistil gelu). Aplikovat můžete i léky proti alergii (např. Zodac nebo Zyrtec). Pacienta sledujte, není však nutné volat linku 155. Lokální alergické reakce mohou přetrvávat i několik dní.

U těžkých alergických reakcí, které jsou velmi nebezpečné a zasahují celý organismus, se svědění kůže nebo kopřivka rozlézají po celém těle. K tomu se přidávají další příznaky jako otoky krku, chrapot, ztížené dýchání, zarudnutí obličeje, návaly horka, zrychlený puls, prudký pokles krevního tlaku, nevolnost, zvracení/průjem, mdloba a v těch nejkritičtějších případech i ztráta vědomí a zástava dechu. Pokud se kterýkoli z těchto příznaků objeví, kontaktujte IHNED linku 155 a přivolejte lékařskou pomoc.

Do příjezdu sanitky nechejte pacienta v úlevové poloze, tzn. tak, jak je mu dobře (položte ho nebo ho posaďte). Pokud by se vám zdálo, že začíná kolabovat nebo ztrácet vědomí, ihned mu zvedněte dolní končetiny a po příjezdu záchranářů je o tomto stavu informujte.

Těžká alergická reakce, která pacienta ohrožuje na zdraví i na životě, většinou nastupuje do několika minut, maximálně však do 24ti hodin.

A ještě několik důležitých rad a doporučení na konec:

Dávejte si pozor hlavně při konzumaci sladkého pití a pokrmů, které hmyz přitahují. Zvlášť nebezpečné je popíjení nápoje v plechovce, do které nevidíme.
155 volejte vždy, když dojde k zasažení rizikových měkkých tkání, do obličeje, úst nebo krku.
V případě otoku v dýchacích cestách (např. bodnutí do jazyka), cucejte kostky ledu a dejte si chladný obklad na krk.
Víc bodnutí nebo větší hmyz = vyšší riziko komplikací.
Pokud se u vás v minulosti již vážná alergická reakce projevila, noste s sebou vždy tzv. adrenalinové pero a v případě bodnutí hmyzu ho ihned aplikujte a volejte linku 155.

Užívejte si léto a ať se vám podobné komplikace pokud možno vyhýbají.

(HK)

Tiskové oddělení ZZS JMK