logo

Záchranáři resuscitovali cyklistu na Novojičínsku

Moravskoslezský kraj - 3.7.2021

Týmy zdravotnické záchranné služby zasahovaly v noci z pátku (2.7.) na sobotu u vážné nehody na Novojičínsku. Krajští operátoři převzali po třiadvacáté hodině informaci o nálezu zraněného cyklisty v obci Starojická Lhota. Na pomoc vyjely novojičínské pozemní posádky a následně vzlétl k noční misi také vrtulník z Ostravy.

Sedmapadesátiletý cyklista byl nalezen ležící na cestě, v bezvědomí a bezdeší. Svědkové zahájili poskytování pomoci a záchranáři po svém příjezdu rozšířenou resuscitaci. Zasahující lékař zjistil poranění hlavy a hrudníku, i přetrvávající selhání krevního oběhu. Pacient musel být zaintubován a o jeho dýchání se postaral ventilátor. Záchranáři použili rovněž přístroj provádějící nepřímou srdeční masáž a zajistili vstup do kostní dřeně, kterým zahájili podávání léků.

Snaha týmu vedla k úspěchu a obnově oběhu, později však k opětovnému selhání, které se opakovalo. Po dalších opatřeních se podařilo znovu srdeční oběh zajistit a letečtí záchranáři muže předali do péče lékařů urgentního příjmu FN Ostrava. Stav pacienta byl kritický.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK