logo

I hadi mají své dny…

ČRKraj Vysočina - 16.7.2021

Nic pro ofidiofobiky (osoby s abnormálním strachem z hadů). Na datum 16. 7. 2021 totiž připadá mezinárodní den hadů, jehož symbol najdete i v tradičním znaku všech záchranářů – Modré hvězdě života. Aeskulapova hůl obtočená hadem (užovkou stromovou) je znamením životní síly a zdraví. Přesto může být setkání s plazem ve volné přírodě přinejmenším nepříjemné.

Už z pranostiky, která praví, že na svatého Jiří vylézají hadi a štíři je zřejmé, že k nejčastějšímu kontaktu mezi člověkem a hadem dochází právě na jaře. Narazit například na zmiji ale můžete i v letních měsících, ať už na zahradě nebo při procházce lesem. Pozor by si měli dát hlavně lidé, kteří jsou alergičtí na včelí jed. Zmijí jed má totiž podobné složení, takže by pro ně mohl být extrémně nebezpečný.
Image.ashx
Výjezdy naší záchranky k pacientům uštknutým jedovatými hady jsou naštěstí jen velmi ojedinělé, pohybují se maximálně v řádech jednotek ročně a zpravidla mají dobrý konec. V tomto roce například neevidujeme žádný takový zásah.

Nechceme malovat hada na zeď, ale je potřeba vědět, jak se v takovém případě zachovat. Poradí Michal Pačiska, lékař ZZS Kraje Vysočina: „Pokud dojde k uštknutí, tak je podstatné znehybnit končetinu, která je kousnutím zasažena a uklidnit postiženého. Může sedět nebo ležet – důležité je nepanikařit a vyvarovat se prudkých pohybů, které zbytečně rozproudí krev. Zavolejte na tísňovou linku 155, kde vám operátor se vším poradí a vyšle za vámi profesionální záchranáře. Do jejich příjezdu sledujte stav postiženého, zda s vámi komunikuje, dýchá a je při vědomí. A hlavně – nikdy jed z rány nevysávejte ústy ani jiným způsobem do postiženého místa nezasahujte.“

ZZS Kraje Vysočina