logo

Pacient se nenachází vždy na ideálním místě, o čemž svědčí i dva případy královéhradecké ZZS před několika dny

Královehradecký kraj - 3.8.2021

Ne vždy nacházíme naše pacienty v prostoru ideálně vhodném k poskytování zdravotní péče. Například lešení ve čtvrtém patře rozestavěného domu se za něj rozhodně považovat nedá.

Přesto dne 27. 7. 2021 naši operátoři přijali na tísňové lince 155 oznámení o náhlém kolapsu zahraničního dělníka, kterého zdravotní indispozice postihla právě při práci na takovémto místě. Na pomoc mu vzápětí vyrazili záchranáři spolu s lékařem ze základen v Hradci Králové. Spolu s hasiči z HZS Královéhradeckého kraje muže s poruchou vědomí přemístili z lešení do bezpečnějšího prostoru uvnitř budovy, kde mu poskytli potřebnou přednemocniční péči.

Po stabilizaci zdravotního stavu byl nemocný přenesen ke stavebnímu výtahu a následně dopraven do přízemí. Po umístění do sanitního vozu jej záchranáři převezli k dalšímu ošetření do Fakultní nemocnice.

Další zásah ve výšce na sebe nenechal čekat dlouho. Ve čtvrtek 29. 7. 2021 odpoledne náhle zkolaboval dělník při práci na stavbě rodinného domu v obci na Královéhradecku. Ihned po oznámení na tísňovou linku 155 zahájili naši operátoři s volajícími telefonicky asistovanou neodkladnou resuscitaci. Krátce po události se na místo dostavil také jeden z first responderů, který byl aktivován mobilní aplikací. Navíc se v blízkosti pohyboval vrtulník LZS, který se vracel z předchozího zásahu a také inspektor provozu. Rychlá a kvalitní resuscitace přispěla k tomu, že se po druhém defibrilačním výboji podařilo obnovit spontánní srdeční aktivitu nemocného.

Po stabilizaci stavu a napojení na přístrojové dýchání muže záchranáři za vydatné pomoci hasičů z HZS Královéhradeckého kraje pomocí plošiny dopravili ze střechy na zem a následně sanitkou přímo do katetrizační laboratoře v královéhradecké Fakultní nemocnici. Zde mu byl ihned proveden zákrok, zprůchodňující srdeční tepny. Akce perfektně dokladuje fungující systém spolupráce v přednemocniční fázi a následné poresuscitační péče v nemocnici.
223037799_10159503348529382_7669239898388635974_n

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK