logo

Záchranáři spěchali k nemocnému miminku. Děkují policistům, kteří je doprovázeli

Plzeňský kraj - 3.8.2021

Integrovaný záchranný systém opět skvěle zafungoval.

V podvečer na konci července se ve Stodské nemocnici narodilo miminko, jehož životně důležité funkce se nerozeběhly správně a bylo třeba jej urgentně přepravit v inkubátoru na specializované pracoviště ve Fakultní nemocnici v Plzni. V takových případech vyráží společně s krajskými zdravotnickými záchranáři tzv. NEO tým FN Plzeň složený z vysoce specializovaných odborníků, lékaře a zdravotní sestry. Sloužící lékařka apelovala na záchranáře, že tentokrát jde skutečně o minuty. Výjezdová skupina ZZS PK si tedy cestou zdravotnického operačního střediska vyžádala na cestu z Lochotína do Stodu policejní asistenci.

„Přijela hlídka PČR, která nám opravdu skvěle „prorážela“ cestu,“ říká řidič ZZS PK Martin Brejcha. „V dopravně komplikovaných místech, kde bych musel standardně brzdit třeba na sedmdesátku, jsem si díky policejnímu doprovodu a zastavené dopravě mohl dovolit letět stočtyřicítkou. S pomocí policistů jsme byli z FN na Lochotíně ve Stodské nemocnici za 13 minut. Klukům od policie moc děkujeme.“

Nejdůležitější na celé akci bylo dostat NEO tým co nejrychleji k nemocnému novorozenci. Zatímco pro cestu tam byla rozhodující rychlost, s miminkem na palubě do FN Plzeň pak šetrnost transportu, neb v inkubátoru se novorozencům dostává už stejné intenzivní péče, jako v nemocnici.

Opět se ukázalo, že jednotlivé složky IZS spolupracují a jde-li o život, perfektně zafungují.

Text: Vítězslav Sladký