logo

ZZS JMK: Dědeček se zotavuje a od vnoučat jsme dostali krásné obrázky

Jihomoravský kraj - 22.10.2021

A to nás moc těší, obojí… Vraťme se ale zpět v čase, na konec září, kdy naše operační středisko vyslalo do obce Tvarožná na Brněnsku lékaře v setkávacím systému a záchranářskou posádku.

Prvotní informace byla ta, že muž staršího věku nejprve přestal reagovat na oslovení a pak u něj došlo k zástavě oběhu. Jeho rodinní příslušníci běželi pro pomoc. V bezprostřední blízkosti místa, kde se vše seběhlo, se nachází truhlářská dílna. Její pracovníci ihned zahájili první pomoc, na telefonu měli velkou oporu v operátorce, která radila, jak správně resuscitovat.

Pak na místo přijeli hasiči, tzv. first respondeři a pokračovali v masáži srdce. Za chvíli už dorazily i naše posádky, zdravotníci navázali na resuscitaci a rozšířili péči. „Muže jsme zaléčili, zaintubovali, napojili na řízenou ventilaci a podařilo se nám obnovit jeho životní funkce. Zajištěného pacienta jsme pak s akutním infarktem myokardu převezli na koronární jednotku Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně,“ vysvětluje postup lékařka Kateřina Oborská, která muže společně s kolegy záchranáři ošetřovala.

A máme skvělé zprávy, muž je už v domácí péči a pomalu se zotavuje. „To nás pochopitelně těší. A velkou radost nám udělalo i to, že vnoučata našeho pacienta nám poslala krásné obrázky jako poděkování. A na jednom výtvarném dílku je dokonce napsáno, že jsou na nás děti pyšné. Tak taková pochvala opravdu povzbudí, je to radost,“ uzavírá s úsměvem příběh se šťastným koncem Kateřina Oborská.
111_3

Tiskové oddělení ZZS JMK