logo

Jihomoravský kraj vybuduje nové základny záchranářů v Mikulově, Bučovicích a Slavkově u Brna

Jihomoravský kraj - 3.11.2021

Nové výjezdové základny hodlá kraj vybudovat v Mikulově, Bučovicích a Slavkově u Brna.

O zahájení zadávacích řízení na příslušné veřejné zakázky rozhodli krajští radní na svém jednání 27. října 2021.

„Celková částka za všechny tři výjezdové základny bude přes 206 milionů korun. Pokračujeme tak v modernizaci základen, aby pracovníci záchranné služby měli odpovídající pracovní podmínky a byli připraveni zasáhnout, když to bude potřeba,“ shrnuje důvody výstavby nových výjezdových základen hejtman Jan Grolich.

Ve všech třech případech půjde o nové stavby. Předpokládaná hodnota výjezdové základy v Mikulově dosahuje částky 80,6 milionu korun (včetně DPH), v Bučovicích 81 milionů (vč. DPH) a ve Slavkově u Brna 44,7 milionu korun (vč. DPH).

Jak uvedl radní Vladimír Šmerda, v Mikulově výjezdová základna záchranky vyroste v bezprostřední blízkosti výjezdového místa hasičů. Stejně tak tomu bude i v případě dalších dvou stanic. „V Bučovicích bude sídlo záchranky v bývalém hospodářském areálu. Toto místo je výhodné s ohledem na blízkost výjezdu na silnici I/50 i z hlediska sousedství stanice hasičů. Stejně tak je blízkost sídla hasičů a možná koordinace obou složek integrovaného záchranného systému rozhodující i pro umístění nové základny ve Slavkově u Brna – tady vznikne v jejich nově vzniklém areálu v intravilánu města,“ vysvětluje radní Vladimír Šmerda.

Kraj je bude výstavbu trojice nových výjezdových stanovišť financovat z prostředků, které má k dispozici z úvěru od Evropské investiční banky a ze svého rozpočtu. Vzniknout by měly v průběhu roku 2023.