logo

Společné cvičení Horské služby Krkonoše se záchranáři polské horské služby GOPR

Královehradecký krajSvět - 8.11.2021

Dvanáct členů HS Krkonoše cvičilo během uplynulého víkendu s kolegy z polské horské služby GOPR evakuaci z lanové dráhy za hranicemi v Karpaczi.

V první fázi proběhly přednášky polských specialistů a poté i přednáška našich horských záchranářů k tématu. „Navzájem jsme si vyměnili zkušenosti, které jsou přeci jen vzhledem k samostatným metodikám záchranářských prací poněkud odlišné. Shodli jsme se, že vzhledem k časté přeshraniční spolupráci obou horských služeb je nutné vědět, jakým způsobem zasahují kolegové ze sousední země,“ komentoval společné cvičení Pavel Jirsa, náčelník horské služby Krkonoše.
img-6091Metodické ukázky a praktický výcvik evakuace osob, uvízlých na lanovce pak pokračoval na tzv. malé lanové dráze na horu Kopa. „Opět jsme nejprve my představili naši metodiku a poté polští záchranáři tu jejich. Pak se členové GOPRU proměnili ve figuranty a my jsme je evakuovali ze stojící dvousedačkové dráhy. I v tomto případě jsme si poté role vyměnili,“ uvedl Pavel Jirsa.

Spolupráce s GOPRem přes hranice v Krkonoších je už dlouhá léta obvyklá a velmi častá. „Často zasahujeme společně buď přímo na hranicích, nebo i dál na území druhého státu. A stejně tak se snažíme co nejvíce společně trénovat činnosti, u kterých se můžeme potkat,“ dodal Pavel Jirsa s tím, že obě služby připravují další podobná cvičení na jiná témata záchrany osob v horských podmínkách.

Marek Fryš tiskový mluvčí Horské služby ČR