logo

Pobodaného mladíka v Hradci Králové zachraňovali svědci události a včasná krevní transfuze od posádky LZS

Královehradecký kraj - 15.11.2021

V pátek večer byl na tísňovou linku 155 nahlášen vážný úraz dvacetiletého muže v centru Hradce Králové. Zraněný utrpěl vážná bodná poranění trupu při konfliktu s jiným mladíkem.

Už z tísňové výzvy bylo zřejmé, že jeho zranění je vážné a muž ztrácí velké množství krve. Na pomoc byla ihned vyslána nejbližší výjezdová skupina a spolu s nimi sanitkou vyrazila i posádka letecké záchranné služby vybavená krevní transfuzí. Po příjezdu na místo zdravotníci zjistili, že mladý muž se nachází v kritickém stavu.

Přestože svědkové události správně zareagovali a ihned mu ránu stlačili rukama, krevní ztráta byla natolik významná, že i přes rychlý příjezd sanitek už zraněný nebyl při vědomí. Záchranáři mu proto ihned podali kyslík, zajistili intraoseální vstup do cévního řečiště (zavedení speciální jehly do kostní hlavice) a podali krevní transfuzi. Následoval rychlý transport do traumacentra ve Fakultní nemocnici.

V jeho průběhu záchranáři zajistili druhý intraoseální vstup a při předávání v nemocnici podali i druhou transfuzní jednotku. V nemocnici byl zraněný v kritickém stavu předán již dvaadvacet minut od ohlášení události.

Na tom, že zraněný muž úraz z kritickým krvácením přežil, má významnou zásluhu několik příznivých skutečností. Především správná reakce okolí a okamžitá snaha o zástavu nebo alespoň zmírnění krvácení přímým tlakem v ráně. Následoval rychlý příjezd odborné pomoci a okamžité podání krve již v přednemocniční fázi. Včasný zásah s předáním nemocného v traumacentru za dvacet minut od úrazu umožnil následné chirurgické ošetření a definitivní zástavu krvácení. Posádka LZS úspěšně podávala krev v terénu dvakrát během dvou dnů.

Ilustrační foto A.Truhlář

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK