logo

Zajímavá noční služba jičínských záchranářů

Královehradecký kraj - 14.12.2021

Zajímavou noční službu za sebou mají kolegové z výjezdové základny v Jičíně. Před půl desátou vyjížděli záchranáři spolu s lékařem do jedné z obcí na Jičínsku, kde jejich pomoc potřeboval dvaasedmdesátiletý senior.

Ten byl nalezen policisty prochlazený mezi poli v bahnitém terénu. Místo zásahu opravdu prověřilo řidičské schopnosti záchranářky za volantem sanitky i jízdní vlastnosti vozu. Posádce se nakonec podařilo v těžkém terénu dostat přímo k nemocnému, což celou záchrannou akci zjednodušilo. Muž nedokázal určit, jak dlouho se v chladné noci venku pohyboval. Každopádně byl ale v teplotách kolem nuly ohrožen závažnou hypotermií. Proto zdravotníci zároveň se základním orientačním vyšetřením museli seniorovi zajistit především nezbytný tepelný komfort. Po poskytnutí potřebné péče byl muž převezen do nemocnice v Jičíně.

Krátce před pátou hodinou ranní se na tísňovou linku 155 obrátila 64letá žena s žádostí o pomoc pro svého manžela, který v jejich jičínském bytě náhle zkolaboval. Ihned po příchodu záchranářů s lékařem na místo zásahu se rozezněl alarm čidla přítomnosti oxidu uhelnatého, kterým jsou vybaveny všechny posádky ZZS KHK. Zdravotníci okamžitě prostor odvětrali a v již bezpečném prostředí poskytli pomoc jednasedmdesátiletému muži. V průběhu ošetřování postiženého seniora se ovšem náhle zkomplikoval také zdravotní stav jeho manželky a příznaky otravy se objevily i u ní. Na pomoc proto musela vyrazit i druhá záchranářská posádka. Oba obyvatelé bytu byli po poskytnutí potřebné péče, včetně podání kyslíku, převezeni k další léčbě do jičínské nemocnice.

Na místo záchranáři zároveň povolali hasiče. Ti následně zjistili, že smrtelně nebezpečný plyn uniká z kondenzačního kotle. Pokud k takovéto situaci dojde, jsou lidé v místě úniku CO2 vždy ohroženi na životě. Neviditelný bezbarvý plyn, který je bez zápachu a bez chuti, je zákeřný tím, že jej lidské smysly nedokáží zaregistrovat. Důležitá je tedy prevence jeho výskytu, zejména pravidelné revize všech tepelných spotřebičů a dodržování zásad jejich bezpečného použití. Výhodné je rovněž použití speciálních čidel, která jsou běžně komerčně k dostání. Ta dokáží přítomnost plynu zaregistrovat dříve, než se jeho účinek projeví na zdravotním stavu postiženého člověka. Pokud už k intoxikaci dojde, je nesmírně důležité dbát na svou vlastní bezpečnost. Prostor účinně odvětrat, a pokud je to možné, zhodnotit stav vědomí a dýchání postiženého. V případě nejasnosti vám s tím pomůžou operátoři tísňové linky 155.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK