logo

Již třetí speciál pro mimořádné události je vánočním dárkem záchranářům v Uherském Hradišti

Zlínský kraj - 20.12.2021

Oblast Uherské Hradiště od minulého týdne disponuje nákladním vozem IVECO Daily ve speciální úpravě. Automobil, který má v základní výbavě například vlastní zdroj elektrické energie, osvětlení či stan, který je možno i vytápět, stál Zdravotnickou záchrannou službu Zlínského kraje (ZZS ZK) více než 4,7 milionu korun. „Jedná se již o třetí vozidlo tohoto typu, kterým Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje disponuje. Jeden vůz je součástí vozového parku ve Zlíně a druhý v Kroměříži,“ řekl ředitel ZZS ZK Josef Valenta.

Speciál IVECO Daily je primárně určen pro zásah u mimořádných událostí. Mohou to být například nehody autobusů, živelné katastrofy a podobně. „Stávající vozidla IVECO Daily ve vlastnictví ZZS ZK letos týden vypomáhala na Jižní Moravě, konkrétně v Moravské Nové Vsi, po řádění ničivého tornáda,“ uvedl jeden z konkrétních příkladu nasazení vozidel IVECO Daily do ostrého provozu vedoucí dopravy ZZS ZK Martin Konečný.

Díky značnému množství zdravotnického materiálu, kterým vozidlo disponuje, může být IVECO Daily kromě hromadných neštěstí nasazeno i plánovaně při pořádání velkých kulturních či sportovních akcí. „Posádka je schopná připravit zázemí pro ošetření zraněných, včetně zajištění vlastní energetické nezávislosti a osvětlení led reflektory či osvětlovací balón, během několika málo minut,“ vysvětlil Konečný.

Pohon 4×4 zajišťuje vozu stabilitu i v těžko přístupném terénu. Bezpečná brodivost automobilu je celých 60 centimetrů. Podvozek upraveného IVECO Daily pro ZZS ZK se ve stejném provedení vyrábí také pro armádní účely. Automobil disponuje také navijákem.

Ani nové IVECO Daily, které bude ustájeno na výjezdové základně v Uherském Hradišti, však není poslední v řadě. „V následujících měsících se chystá nákup dalšího kusu pro oblast Valašské Meziříčí,“ dodal ředitel Valenta.
6521 6522 6523 6524 6525

Technické parametry:

Iveco Daily (speciální vozidlo pro zvládnutí mimořádných událostí)

třílitrový motor o výkonu 132 kW
redukční převodovka
uzávěrky všech tří diferenciálů
ochrana podvozku
naviják
objem motoru: 2998 ccm
celková hmotnost: 5500 kg
vnější rozměry (délka, šířka, výška): 6220 / 2305 / 2813 mm
nejvyšší povolená rychlost: 110 km/hod
bezpečná brodivost 60 cm

Foto a info: ZZS ZLK a web města Uherské Hradiště