logo

Záchranáři v Moravskoslezském kraji zasahovali u zimních úrazů

Moravskoslezský kraj - 22.2.2022

Posádky zdravotnické záchranné služby zasahovaly v průběhu soboty 19. února hned u pěti zraněných na horách a ve ski areálech.

Během dne byli záchranáři voláni k šestnáctiletému chlapci do Karlova v Jeseníkách a také k o dva roky mladšímu do ski areálu Mosty na Frýdecko-Místecku. Oba si přivodili středně těžká poranění při lyžování. Další šestnáctiletý mladík spadl a zranil se při pěším pohybu v teniskách na sjezdovce v Malenovicích. Šestačtyřicetiletá žena se zranila v oblasti dolní končetiny při sestupu z Lysé hory.
U všech pacientů zasahovaly pozemní týmy ZZS a po ošetření je transportovaly do spádových zdravotnických zařízení.

Nejvážnější byl úraz dvacetiletého muže ve ski areálu v Tošovicích na Novojičínsku. Po pádu na lyžích s nárazem do pevné překážky byl zprvu v bezvědomí. K zásahu vyjel tým RZP a vzlétl vrtulník letecké záchranné služby. Během zásahu již pacient komunikoval, zasahující lékař však vyslovil podezření na poranění mozku. Po zajištění krčním límcem, podání léků a poskytnutí dalších opatření v rámci přednemocniční neodkladné péče byl letecky přepraven do ostravské Fakultní nemocnice a předán na tamním urgentním příjmu.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK