logo

Záchranářům ve slovenských Košicích schází kvůli válce na Ukrajině personál, dočasně vypomůžou kolegové z jihomoravské ZZS

Jihomoravský krajSvět - 25.2.2022

Značný odliv ukrajinských pracovníků košické záchranky, kteří byli povoláni k obraně vlasti, znamená velký personální problém. ZS KE přestává být schopna pokrýt službu.

Ve čtvrtek se vyjádřil pro média hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich s tím, že budou vyslány z řad jihomoravských záchranářů dvě lékařské posádky na výpomoc košické záchrance. Složení ale nebude jako klasické naše RLP, ale „pouze“ lékař + záchranář, odjedou tedy celkem čtyři zdravotníci z řad ZZS JMK.

Na základě žádosti košické záchranky o pomoc zasedl 25. 2. 2022 krizový štáb ZZS JMK, kde došlo k upřesnění organizace vyslání pomoci na Slovensko. Dvě lékařské posádky na výpomoc košické záchrance budou vyslány v sobotu v 9 hodin ráno. Oba vozy ZZS JMK jsou naloženy základním vybavením. „Předpokládáme, že naše posádky budou fungovat v rámci běžného provozu košické záchranky, tedy budou používat její sanitky a vybavení, ale chceme být připraveni na všechny varianty“, uvedla tisková mluvčí záchranářů Michaela Bothová.