logo

Systém First responderů pomáhá zachraňovat životy

Plzeňský kraj - 29.4.2022

Zdravotnické operační středisko ZZS PK často aktivuje při život ohrožujících stavech (náhlá zástava oběhu, kritická dušnost, nezvladatelné krvácení) tzv. first respondera.

Jedná se o systém dobrovolníků, řádně vyškolených v resuscitaci a první pomoci, kteří mohou v některých situacích dorazit na místo události dříve, než nejbližší volná výjezdová skupina ZZS. Jeden z takových případů se odehrál 22. dubna v západním cípu Plzeňského kraje. U zhruba padesátiletého muže došlo náhle ke kritickému zhoršení dýchání a zanedlouho k zástavě oběhu. Okamžitě byly zdravotnickým operačním střediskem na místo vyslány nejbližší výjezdové skupiny RV a RZP a zároveň aktivován systém First responder.

Ještě před příjezdem ZZS na místo dorazili FR, tentokrát členové JPO Hostouň. Více už uvádí vedoucí Vzdělávacího a výcvikového střediska ZZS PK Mgr. Ivana Krsová: „Na místě probíhal video TANR řízený ZOS ZZS PK, jako firt responder s AED byla prostřednictvím KOPIS aktivována zmíněná JPO Hostouň. Členové JPO byli na místě události před příjezdem ZZS a chystali se použít AED. Při příchodu ZZS prováděli kvalitní komprese hrudníku a úspěšně bimanuálně ventilovali ambuvakem. AED použít již nestihli, pacienta převzala ZZS. Pomoc JPO na dílčí činnosti byla využita po celou dobu KPR. Naši záchranáři ocenili velmi profesionální přístup a nasazení všech členů JPO během záchrany pacienta.“

Mgr. Krsová dále uvádí, že díky úsilí všech zúčastněných se u pacienta po čtrnáctiminutové resuscitaci povedlo obnovit spontánní cirkulaci a následně byl ve stabilizovaném stavu předán Letecké záchranné službě AČR a transportován na urgentní příjem FN Plzeň.

Uvedený případ demostruje úspěšnost systému FR i v obecné rovině. Jeho včasná aktivace je nedílnou součástí řetězce přežití. Právě první článek tohoto řetězce, kterého je FR součástí, dává pacientovi s náhlou zástavou oběhu významnou šanci na přežití a role FR je v tomto případě nezastupitelná.

Krajští zdravotničtí záchranáři děkují všem složkám za úspěšnou spolupráci při ošetřování kriticky nemocného pacienta.

Text: Vítězslav Sladký