logo

Zástava srdce na lanovce se šťastným koncem

Královehradecký kraj - 6.5.2022

Dnes vám vyprávíme příběh srdeční zástavy 38letého Honzy. Ano, je to ten muž ve žluté bundě na fotce.

Příběh dopadl dobře jen díky rychlé reakci svědků a rychlé záchranářské akci. Honza přijel teď přijel záchranářům do Pece poděkovat. Chytil je při cvičení na lanovce. Jako výraz díků přivezl parádní svačinu, takže se to zrovna hodilo.
279402806_3261620870752913_3346344177283397743_n
V únorový večer před dramatem ještě nic nenasvědčovalo tomu, že druhý den dopoledne bude Honza bojovat o život. I když ho už večer trochu bolelo na hrudi, dal si k večeři dvě piva s tím, že to přejde. Druhý den ráno vyjel na lanovce na Hnědý vrch (často též Bramberk). Po pár desítkách metrů jízdy dolů ale padl k zemi. Zastavilo se mu srdce.

Svědci okamžitě začínají s laickou resuscitací a volají pomoc. Horští záchranáři dorážejí na místo i s automatickým externím defibrilátorem na skútru do 5 minut. Nalepení elektrod, analýza rytmu, prásk, první výboj. A pak ještě čtyři další. Honza „naskakuje“ po 12 minutách od zahájení resuscitace horskými záchranáři. Další horoslužebníci na místo přivážejí posádku ZZS a za chvíli na kopci přistává vrtulník LZS z Hradce Králové. Honza si z této akce nepamatuje vůbec nic. První, co vnímal, byl nemocniční pokoj a zvuk přístroje monitorující srdeční rytmus. „Honza s námi strávil dobré dvě hodiny. To poděkování od něj bylo moc milé a taky chutné

Je fakt, že nás to opravdu potěšilo. Vidět člověka, kterému jsme s ostatními zdravotníky zachránili život, jak dál chodí po tomto světě a v zásadě mu nic není a plnohodnotně pokračuje dál, je nejvíc,“ shodli se po setkání záchranáři z Pece. V nemocnici nakonec potvrdili, že příčinou zástavy byl infarkt. Ten mohl způsobit, jak ostatně i Honza připustil, stres a velké vytížení. Takže se nestresujte, nepřetěžujte a poslouchejte své tělo. To vám nejlépe napoví. Dávejte na sebe nejen na horách pozor.

Marek Fryš tiskový mluvčí Horské služby ČR