logo

Nová výjezdová základna záchranky v Uničově

Olomoucký kraj - 22.5.2022

Moderní zázemí získali uničovští záchranáři. Nová výjezdová základna Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje vyrostla mezi vlakovým nádražím, stanicí hasičského záchranného sboru a budovou Policie ČR.

Krajští záchranáři vyjíždějí k případům ze šestnácti výjezdových základen, z nichž některé jsou umístěny v pronajatých prostorách, které původně sloužily k jiným účelům. Tyto základny neodpovídají současným standardům pro práci záchranářů a jedna z těchto zastaralých základen donedávna sídlila v zadní části uničovské polikliniky. Vedení záchranné služby již v druhé polovině roku 2016 kontaktovalo představitele města Uničov i dalších měst v kraji s žádostí poskytnutí pozemků pro výstavbu moderních záchranářských základen, které by odpovídaly požadavkům dnešní doby.

Objekt nové výjezdové základny Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje v Uničově byl projektantem navržen tak, aby svými parametry a kapacitou poskytl potřebné prostory pro umístění jedné výjezdové skupiny a technické zázemí s garážemi pro dvě sanitní vozidla. K jednopodlažní zděné budově se stavebně a výtvarně odlišenou částí pro personál na východní straně přiléhá technická část s garážemi a provozně-technickým zázemím. Tepelnou pohodu objektu zajišťuje tepelné čerpadlo s elektrokotlem a bojlerem, o komfort personálu v pobytových místnostech se stará klimatizační jednotka. Oplocení objektu je provedeno pletivovými panely (…).

Výstavba uničovské výjezdové základny byla stavebně dokončena ke konci roku 2021, v lednu letošního roku byla kolaudována a následně předána záchranářům do užívání. Celkové investiční náklady představovaly částku více než 22 milionů Kč. Projekt výstavby nové základny byl spolufinancován Evropskou unií v rámci reakce Unie na pandemii COVID-19. Celková dotace z Integrovaného regionálního operačního programu činila téměř 16 milionů Kč.

Olomoucký kraj připravuje výstavbu nových záchranářských základen také v dalších městech regionu. Výstavba základny v Zábřehu, která bude zahájena ještě v letošním roce, získala také významnou dotační podporu ve výši téměř 25 milionů Kč.

Dalibor Horák, náměstek hejtmana Olomouckého kraje

Foto: Olomoucký kraj