logo

Záchranáři zasahovali během dne postupně u tří zraněných v Kopřivnici

Moravskoslezský kraj - 23.5.2022

Pozemní posádky ZZS MSK spolu s leteckými záchranáři zasahovali v neděli 22. května postupně u tří událostí, při nichž došlo ke zranění čtyř pacientů v Kopřivnici, části Lubina, na Novojičínsku.

Nejprve po osmé hodině ranní byla záchranná služba volána k jednačtyřicetiletému muži, popálenému při požáru. Zasahující lékař u pacienta zjistil popáleniny v oblasti hlavy, hrudníku a horní končetiny. Týmy se postaraly o krytí postižených ploch, které tvořily okolo pětadvaceti procent povrchu těla. Zajistily žilní vstup a uvedly muže do umělého spánku. Lékař provedl intubaci dýchacích cest a nutné bylo převedení na přístrojem řízenou ventilaci. Pacient byl poté vrtulníkem transportován do popáleninového centra FN Ostrava.

Před jedenáctou hodinou zasahovaly posádky ZZS u třiadvacetiletého muže, zavaleného zdí při práci. Byl zajištěn krčním límcem, uložen do podtlakové matrace, záchranáři mu podali léky tlumící bolest a infusní roztok. Letecky byl poté přepraven na urgentní příjem ostravské Fakultní nemocnice.

Do téhož zdravotnického zařízení směřovali po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče také dva pacienti po střetu automobilu do sloupu, rovněž v Lubině. Jednalo se o devítiletou dívku s poraněním krku a čtyřiapadesátiletého muže poraněného na hlavě. Dítě transportoval vrtulník, dospělého pozemní tým.
IMG-20220522-WA0003 IMG-20220522-WA0004

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK