logo

Začala stavba moderních výjezdových základen ZZS v Bučovicích a Slavkově u Brna

Jihomoravský kraj - 31.5.2022

Přípravné práce na výstavbě obou našich výjezdových základen odstartovaly v dubnu, dokončení je naplánováno shodně na polovinu příštího roku. Objekty budou oproti ostatním základnám vysoce energeticky úsporné. Dnes se uskutečnil slavnostní poklep obou staveb za účasti naší ředitelky a představitelů kraje.

V Bučovicích bude sídlo záchranky v bývalém hospodářském areálu. Toto místo je výhodné s ohledem na blízkost výjezdu na silnici I/50 i z hlediska sousedství stanice hasičů. Stejně tak je blízkost sídla hasičů a možná koordinace obou složek integrovaného záchranného systému rozhodující i pro umístění nové základny ve Slavkově u Brna – tady vznikne v jejich novém areálu v intravilánu města.

„Celkové náklady na nové stanoviště v Bučovicích a Slavkově u Brna jsou 114 milionů korun. Využijeme prostředků, které máme k dispozici z úvěru od Evropské investiční banky a zbytek z našeho rozpočtu. Věřím, že nové prostory budou našim záchranářům dobře sloužit,“ řekl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Výjezdové základny byly připravovány podle jednotného konceptu. V 1. nadzemním podlaží se nacházejí dvě stání sanitních vozidel, sanitační box, sklady zdravotnického materiálu, prádla, použitého prádla, infekčního odpadu a komunálního tříděného odpadu. Ve 2. nadzemním podlaží se počítá s umístěním pobytových prostor posádek, šatnami a hygienickým zázemím. Samostatným objektem je kryté stání pro vozidla a navazující nezastřešená parkovací stání.

„Na stávající slavkovské základně máme jednu záchranářskou posádku, a tak to bude i na novém stanovišti. Pokud jde o základnu v Bučovicích, tam je v současné době v provozu jedna lékařská posádka. V nové budově však budou fungovat posádky dvě, lékař v setkávacím systému a záchranářský tým, tedy zjednodušeně řečeno malá a velká sanitka. Doplním, že naše základny teď dimenzujeme tak, aby v nich byl vždy prostor pro případné navýšení počtu výjezdových skupin. Musíme takto uvažovat vzhledem k současnému trendu, kdy počty námi ošetřených pacientů se neustále zvyšují,“ vysvětluje Hana Albrechtová, ředitelka jihomoravské záchranky.

Výjezdové stanice jsou navrženy v pasivním energetickém standardu s využitím dvou fotovoltaických elektráren, z nichž první svým výkonem zásobuje běžný provoz základny a druhá pohání tepelná čerpadla využívající teplo z hlubinných vrtů, které efektivně vyrábí teplo k vytápění a teplou vodu pro potřeby výjezdové základny. Tento systém má i reverzní funkci se schopností budovu výjezdové stanice v létě chladit.

„Všemi těmito opatřeními dochází až k 80% úspoře potřebné energie k zajištění chodu výjezdové základny oproti stávajícím základnám. Základny se stávají více energeticky nezávislými na externích zdrojích a na zemním plynu,“ doplňuje radní pro oblast investic Vladimír Šmerda. „Pamatovali jsme i na podzemní nádrže k akumulaci dešťové vody, která bude následně využita pro provoz základen. Všemi těmito opatřeními výrazně klesají provozní náklady.“

Základny také splňují požadavky energetické politiky Jihomoravského kraje k trvalému snižování spotřeb energií v rámci ISO 50001, kterých je Jihomoravský kraj držitelem.

„Budování nových výjezdových stanovišť patří k naší permanentní snaze o zlepšení pracovních podmínek pro naše záchranáře. Jedná se o důležitou složku Integrovaného záchranného systému Jihomoravského kraje, proto je to tak důležité,“ dodal radní pro oblast zdravotnictví Jiří Kasala.
15_3 14_4 13_2_0 12_2_0 11_16 10_17 9_24 8_24 7_36 6_39 4_56 3_112 2_41 1_119

Tiskové oddělení ZZS JMK