logo

Začala stavba poslední výjezdové základny jihomoravské záchranky v tomto roce

Jihomoravský kraj - 2.8.2022

I v Mikulově se dočkáme nové moderní výjezdové základny. Slavnostního poklepu základního kamene stavby se 1. srpna zúčastnili krajští radní Vladimír Šmerda a Jiří Kasala a náš provozně-technický náměstek Petr Hýbler. Objekt je situován do západní části města do těsné blízkosti areálu Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje.

„Náklady na stavbu za 82,3 milionu korun jsou pokryté z úvěru z Evropské investiční banky. Jihomoravští záchranáři potřebují moderní zázemí pro svou práci, které pozitivně ovlivní jejich nasazení v terénu a zvýší úroveň přednemocniční péče v oblasti celého regionu Mikulovska. Jen v letošním roce kraj staví šest nových základen,“ řekl jihomoravský hejtman Jan Grolich.

„Prostory nynější základny jsou nevyhovující jak z hlediska organizačního uspořádání, či zázemí pro posádky. Zdravotnická záchranná služba odvádí skvělou a spolehlivou práci. Záchranáři jsou vždy tam, kde je potřeba. Poskytují co nejrychlejší a nejúčinnější pomoc pacientům. S tím musí jít ruku v ruce i kvalitní zázemí,“ doplnil radní pro zdravotnictví Jiří Kasala.

V objektu jsou v přízemí umístěny dvě stání sanitních vozidel, dezinfekční box, sklady zdravotnického materiálu, prádla, infekčního odpadu a komunálního tříděného odpadu. V podlaží budou pobytové prostory posádek se šatnami a hygienickým zázemím.

Hlavní budovu doplňují zpevněné plochy s parkovacími stáními pro osobní automobily a přístřešky pro náhradní zdroj, úschovnu motocyklů, sanitky a tříděný odpad v kontejnerech.

„Musím říct, že letos máme opravdu plodný rok, pokud jde o zahájení stavby nových základen a jsem za to moc ráda, našemu zřizovateli patří velký dík. Po zahájení výstavby stanovišť v Boskovicích, Slavkově, Bučovicích, V Kyjově a Veselí teď klepeme základní kámen i v Mikulově. Upřesním, že je naším záměrem, aby budovy byly jednotně zařízené, naše posádky totiž mohou působit na více základnách zároveň, a tak je pro ně přínosem, pokud zázemí znají a mohou se spolehnout na podobné rozmístění místností i vybavení. Důležitý je také vysoký komfort napomáhající k výkonu náročné práce. Pokud jde o Mikulovsko, je to region turisty velmi oblíbený, takže tu nepečujeme jen o místní, ale také o velké množství návštěvníků,“ vysvětluje ředitelka jihomoravské záchranky Hana Albrechtová.

Výjezdová stanice je navržena v pasivním energetickém standardu s využitím dvou fotovoltaických elektráren, z nichž první svým výkonem zásobuje běžný provoz základny a druhá pohání tepelná čerpadla využívající teplo z hlubinných vrtů, které efektivně vyrábí teplo k vytápění a teplou vodu pro potřeby výjezdové základny. Tento systém má i reverzní funkci se schopností budovu výjezdové stanice v létě chladit.

„Nová základna se stane více energeticky nezávislou na externích zdrojích a není závislá na zemním plynu. Objekt je dále vybaven podzemními nádržemi k akumulaci dešťové vody pro její využití pro provoz základny. Všemi těmito opatřeními dochází k 80% úspoře potřebné energie oproti stávajícím základnám. Výrazně tak klesnou provozní náklady, a to je moc dobře, protože v době energetické krize jsme nuceni šetřit,“ objasnil energetickou nezávislost stavby radní pro investice Vladimír Šmerda.
6_23 5_51 4_24 3_126 2_117 1_133

Tiskové oddělení ZZS JMK