logo

Červenec 2022 statisticky neudělal záchranářům z Vysočiny radost, mají o 400 výjezdů více, než za stejné období v loňském roce

Kraj Vysočina - 3.8.2022

4 573. Tolik výjezdů uskutečnili naši záchranáři během první poloviny letošních prázdnin. Čísla nelžou a jen potvrzují to, z čeho jsme měli na začátku léta obavy. Letošní červenec je z pohledu statistik vůbec nejhorší za posledních (minimálně) deset let.

Jen pro srovnání – například loni bylo výjezdů o 400 méně, předloni dokonce o 550. A to zrovna nejsou malá čísla. Mezi roky 2012 až 2021 evidujeme za měsíc červenec průměrný počet výjezdů 3 847, což je v porovnání s letošním rokem zhruba o 16% méně.

Nejčastějším důvodem zásahů našich posádek v uplynulém měsíci byly somatické obtíže jako horečka, kolaps, dušnost, vysoký krevní tlak či alergické reakce. Téměř devět set výjezdů pak bylo uskutečněno k pacientům s úrazy. Pozadu bohužel nezůstaly ani dopravní nehody, ke kterým vyjížděli naši zdravotníci 182krát.

A aby těch rekordů nebylo málo… Jeden si na své konto zapsala i letecká záchranná služba z Jihlavy. Během července uskutečnil Kryštof 12 celkem 98 vzletů, což je vůbec jedno z nejvyšších čísel v historii. Například v úterý 19. července 2022 musel vzlétnout do akce hned devětkrát. A to se opravdu často nevidí…

Před námi je druhá polovina prázdnin. Neberte své zdraví na lehkou váhu, z bezpečného léta se může rázem stát léto nebezpečné. A to si přeci nikdo z nás nepřeje. Buďte na sebe opatrní!

ZZS Kraje Vysočina