logo

Spolupráce s first respondery z řad dobrovolných hasičů na jedničku

Zlínský kraj - 22.8.2022

Kritické, život ohrožující okamžiky prožil na začátku letošního léta 50letý muž v obci Velký Ořechov poté, co u něj došlo k náhlé zástavě oběhu. Naštěstí se muž zrovna nacházel v kruhu rodiny, která nezaváhala – a okamžitě zavolala na tísňovou linku 155.

„Operátorka linky 155 následně vedla s rodinnými příslušníky přes telefon asistovanou resuscitaci a na místo vyslala zároveň záchranáře z Uherského Brodu a Zlína,“ pochválil činnost operátorky náměstek léčebné péče Dorián Pfeifer.

Ke spolupráci přizvala operátorka ihned také jednotku dobrovolných hasičů z Velkého Ořechova, kteří disponují automatickým externím defibrilátorem (AED) a ve spolupráci s ZZS ZK prošli řádným školením jeho použití během laické resuscitace. „Hasiči přijeli na místo události před posádkou zdravotnické záchranné služby a pomocí kvalitního stlačování hrudníku a včasného podání výboje AED muži krevní oběh obnovili,“ uvedl k události Pfeifer.

Posádky pacienta po úspěšné laické resuscitaci následně převezly do Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, kde byl předán do péče tamního kardiocentra a urgentního příjmu. „U tohoto konkrétního případu výborně zafungovala propojenost všech složek, která muži zachránila život: volající – operátor – dobrovolní hasiči coby first respondeři s přístrojem AED – záchranáři ZZS – kardiocentrum krajské nemocnice,“ vyjmenoval náměstek a doplnil, že pacient je již doma a těší se dobrému zdraví. Opět se ukazuje, že síť first responderů z řad složek IZS funguje a měla by se i nadále rozrůstat. V případech, jako byl tento, hraje roli každá vteřina. V hůře přístupných terénech jsou pro ZZS tamní složky IZS s AED velkou pomocí.

Přístroje AED, které po naložení na pacienta dokáží vyhodnotit srdeční zástavu a následně podat výboj (vše na základě ovládání školeným zachráncem) lze nalézt na desítkách veřejně přístupných míst Zlínského kraje. Většinou se jedná o místa s výskytem více osob v jednom okamžiku – například fotbalový stadion, krajský úřad, obchodní centrum, ale také na zastávce MHD v Březolupech. Zdravotnická záchranná služba má nejen informace o rozmístění veřejných automatických defibrilátorech, ale zároveň disponuje přístupovými kódy, které jsou nutné pro jeho použití.

Ačkoliv jsou přístroje AED v boji o záchranu lidského života velkým pomocníkem, primární je stále poskytnutí první pomoci. „Na místě události se proto musí vyskytovat větší počet osob, aby, byla prováděna kvalitní a nepřerušovaná masáž srdce i ve chvíli, kdy se čeká na přinesení AED, upozorňuje náměstek léčebné péče ZZS ZK.

Z tohoto důvodu je důležité bezodkladně zavolat na tísňovou linku 155 a řídit se pokyny operátorek.

Bc. Gabriela Netopilová Sluštíková tisková mluvčí ZZS Zlínského kraje