logo

ZZS Plzeňského kraje: Na sklonku prázdnin jsme zasahovali u velkého počtu dopravních nehod

Plzeňský kraj - 30.8.2022

Před nedávnem jsme varovali před rapidním nárůstem dopravních nehod v našem kraji a vyzývali účastníky silničního provozu k maximální obezřetnosti. Bohužel, i poslední týden prázdnin přinesl řadu zbytečných nehod, u kterých zdravotničtí záchranáři zasahovali. K některým došlo pod vlivem návykových látek…

Už ve čtvrtek jsme informovali o dopravní nehodě, při které opilý řidič dodávky smetl chodce na přechodu na Klatovské třídě v Plzni. Ten si ovšem také počínal neopatrně, neboť podle zprávy PČR vstoupil do vozovky těsně před přijíždějící automobil v místě, kde probíhají stavební práce a přechod je uzavřený. Záchranáři pak středně těžce zraněného muže, který střet a následně hrůzostrašný pád přežil, transportovali na urgentní příjem ve FN Plzeň.

Bohatá na nehody byla i noc z pátku na sobotu. Řidiči bourali, zejména během deštivého počasí, na Rokycansku, nedaleko Čemín a také poblíž Ejpovic. Naši záchranáři je naštěstí s lehčími zraněními ošetřili a transportovali do nemocnic.

K nejtragičtější nehodě, při které opět vyhasl lidský život, došlo v sobotu v podvečer na dálnici D5 u tunelu Valík. Čtyřiašedesátiletý cizinec si k nám zřejmě přijel odpočinout od příslovečné německé preciznosti, což se mu bohužel stalo osudným. Se svým osobním automobilem narazil do dálničního tělesa, byl katapultován a po dlouhém pádu skončil s devastujícím poraněním na vozovce na začátku tunelu. Jak posléze policisté zjistili, muž jel po dálnici nepřipoutaný bezpečnostními pásy… Lékař ZZS PK mu již nemohl nijak pomoci a na místo byl cestou ZOS povolán koroner.

Téměř ve stejnou dobu pak záchranáři vyráželi společně s ostatními složkami IZS na silnici z Kozolup do Města Touškova. Zde silně opilý muž r. 1991 přerazil sloup veřejného osvětlení, převrátil se, zdemoloval rozvaděč a nakonec vlétl do místního zahradnictví. Se štěstím utrpěl jen lehčí zranění a byl našimi záchranáři transportován na urgentní příjem FN Plzeň.

Opět vás tedy nabádáme k opatrnosti, ať během posledních prázdninových dní nedojde k dalším tragédiím.

Text: Vítězslav Sladký

Foto: HZS, ZZS PK  a Krimi-Plzen

NEH 5

 

NEH 3

 

NEH 2

NEH 4

 

 

ZZS Plzeňského kraje