logo

Fakulta zdravotnických studií v Plzni má novou mobilní učebnu v sanitním vozu

- 11.9.2022

Budoucí záchranáři získali dynamickou pomůcku, která doplňuje fakultní simulační centrum v Kollárově ulici.

Zcela novou mobilní učebnu – sanitní vůz Volkswagen Crafter 2.0 TDI o výkonu 130 kW v sanitní zástavbě od SICARu, který bude sloužit k nácviku a simulační činnosti studujících oboru zdravotnický záchranář, získala Fakulta zdravotnických studií v rámci projektu ERDF Západočeské univerzity v Plzni.

Mobilní učebna je špičkové výukové vybavení včetně nosítek MEDIROL, které bude fakulta využívat pro simulaci reálných procesů a situací ošetřovatelské a zdravotnické praxe.

Významnou přidanou hodnotou této novinky je možnost živého (on-line) přenosu simulované zdravotnické akce, díky němuž budou skupinu studentů ve voze moci sledovat studenti v učebně a naopak. Vznikne tak vzájemná zpětná vazba.
301966971_10158948825846818_3301325155540814430_n
Mobilní učebna sanitního vozu poskytne studentům nadstavbové studijní možnosti a praktické ověření vědomostí a dovedností, takže po svém absolutoriu budou kvalitně připraveni na výkon práce v oboru. Interaktivita a nadčasovost zařízení je významná z hlediska probíhajícího trendu eHealth s vazbou na proces digitalizace výuky. Záznam praktických simulací v sanitním voze bude využíván mimo jiné také jako podpora kombinované formy studia.

„Sanitní vůz nám dělá velkou radost. Jeho pořízení je výsledkem až neuvěřitelného úsilí a časové investice řady lidí od akademiků po dodavatele. Jedná se o dynamické doplnění naší simulační místnosti, přičemž budeme schopni simulovat například i operační středisko komunikující s posádkou, stejně tak jako v reálném provozu,“ uvedl děkan fakulty Lukáš Štich.

K vidění byla i na letšní Rallye Rejvíz, kde nebyla ještě zcela dokončena.

Info a foto: Lucie Benešová – ZČU FZS a Autocentrum Jan Šmucler